• Login
  • 0

    Geen producten in je winkelmand.

Gimp update 2.10.18

mariel
  | 
29 februari 2020

Sinds een paar dagen is Gimp update 2.10.18 beschikbaar als download. Je kunt op de website van Gimp uitgebreid lezen wat er zoal veranderd en toegevoegd is (in het Engels). In de video onderaan zie je mijn eigen beknopte verslag. En ja je hebt het goed gezien, vanwege softwarefouten is Gimp 2.10.17 nooit uitgekomen en wachten we geduldig op Gimp 3.0.

Link naar Gimp.org news::

Sommige scripts werken (nog niet) met Gimp 2.10.18
Op het moment van schrijven (28-02-2020) zijn veel scripts nog niet aangepast aan deze nieuwe update. Het kan dus zijn dat je scripts niet meer werken. als je veel met scripts werkt, is het misschien verstandiger nog even te wachten met het updaten van Gimp tot er updates zijn voor de door jou gebruikte scripts.

Ervaring na het installeren van Gimp 2.10.18:
Gimp 2.10.18 werkt bij mij in ieder geval prima (op Windows 10), ik heb alleen, een aantal scripts van mijn harde schijf verwijderd. O.a. het kalender script šŸ˜¢, fix my pix, omdat die niet meer werken in Gimp 2.10.18.
Ik verwacht niet dat de makers van Gimp deze versie gaan aanpassen aan extern gebouwde scripts en plugins. Het is aan de makers van deze scripts om een versie te maken die geschikt is voor de nieuwe versie van Gimp. Daar zal wat tijd overheen gaan.
G’Mic werkt goed, ik heb niet alle plugins van G’Mic geprobeerd, maar aangezien G’Mic onlangs met een nieuwe versie is gekomen, denk ik dat deze al aangepast is op Gimp 2.10.18.
De (oude) NIK collection doet het ook prima.

Installatie
Na het trauma van de overstap van Gimp 2.8 naar 2.10 was ik toch wel even voorzichtig. Maar alles verliep heel soepel en zonder enige problemen.
Ik heb deze versie heel eigenwijs over de oude heen geĆÆnstalleerd zonder eerst de oude te de-installeren. De instellingen in mijn voorkeuren bleven onveranderd na de installatie, wat ik erg prettig vond.

Opvallende veranderingen
De meest opvallende verandering is de groepering van de gereedschappen in de gereedschapskist. Gimp 2.10.18 ziet er heel opgeruimd uit na installatie van deze update.
Het is wel even zoeken naar je gereedschappen als je dat niet gewend bent.
Als je er echt niet aan kunt wennen, kun je in via voorkeuren>>gereedschapskist het kruisje weghalen bij “use toolgroups”. Je kunt daar ook gereedschappen van de ene groep in de andere schuiven.

Aanpassingen Cursus Gimp video’s en teksten
Ik ga de komende weken aanpassingen maken in de basiscursus en de vervolgcursus. Als er iets echt drastisch veranderd is vanwege de Gimp 2.10.18 update, ga ik desbetreffende video’s opnieuw opnemen. De maak van de vervolgcursus deel 2 staat hierdoor wel even op een laag pitje. First things first.

Artikel uit de categorie:
plugins en filters

2 Reacties op "Gimp update 2.10.18"

  1. ik vind het moeilijk zolang hij niet in nederlands is ga nog eventjes wachten

  2. Ik heb deze namiddag de nieuwe versie over de versie 2.10.8 geĆÆnstalleerd. Ik heb 2 problemen. Een eerste is dat ik bij het maken van een nieuw bestand geen vooraf gemaakt sjabloon kan kiezen. Het vakje is er en ook het keuzepijltje doch geen reactie bij het aanklikken van dit laatste.
    Een tweede probleem: als ik bijvoorbeeld alle selectiegereedschappen in Ć©Ć©n groep breng en na het op ok klikken krijg ik bovenaan links mijn gereedschapsvenster nauwelijks te zien. Ik kan de iconen niet zien.
    Hoe kan ik deze 2 problemen oplossen? Kunt u mij daarbij helpen? Dank bij voorbaat.

Geef een reactie op dit artikel

Ā© 2020 Mariella Wassing - Powered by Maatos