• Login
 • Je hebt nog geen cursussen in je winkelmandje

Les 1.3 Een bestaand bestand openen

Openen en Opslaan

Bestaand bestand openen:

De meeste mensen gebruiken Gimp voor het bewerken, optimaliseren of volledig manipuleren van bestaande afbeeldingen. Bijv. oude ingescande foto’s of foto’s uit je mobiele telefoon etc. Of een afbeelding die je hebt gedownload van internet. Je kunt deze bestanden op diverse manieren openen en bewerken met Gimp.

De meest gebruikte manier om een bestaand bestand te openen met Gimp:

 1. Ga naar “Bestand>>Openen” en het venster “afbeelding openen” verschijnt.
  In de kolom onder “Locaties” Vind je o.a. de functie:
  – “Zoeken” aangegeven met een vergrootglas. Je hoeft slechts een deel van de gegeven bestandsnaam te weten en Gimp vindt het wel.
  – “Onlangs gebruikt” kan heel handig zijn wanneer je vaak bestanden opslaat in slechts enkele mappen.
  – “de hoofdmappen C: D:, Pictures, Documents ” die standaard op je computer staan.
 2. Voor deze les klik je op de map “Pictures” (Zo noemt Gimp de standaard map “Afbeeldingen” van Windows) ” vervolgens dubbelklik je op de map “Gimp” en daarna dubbelklik je op de map “Oefeningen”. Deze map heb je in les 1.2 aangemaakt als het goed is. Zie je deze map niet staan? Neem dan de tekst van les 1.2 nog eens goed door.
 3. In de map “Oefeningen” zie je de tekening staan die je hebt gemaakt in les 1. Je kunt deze nu openen met de knop “Openen” onderin het venster.

 

Bekijk onderstaande video

Op deze manier kun je alle soorten beeldbestanden openen die je hebt opgeslagen. De kunst is om te onthouden in welke map ze staan. Weet je het niet meer? Lees de tip hieronder.

 

Welke bestanden kun je openen met Gimp?

Gimp ondersteunt veel verschillende bestandsformaten. Welke dat allemaal zijn, zie je als je in het Venster “afbeelding openen” rechts onderin op het kleine pijltje klikt achter de tekst “Alle afbeeldingen”.

De meest bekende bestandsformaten zijn: JPG, PNG, PDF, SVG, AI, EPS, GIF, WMF, PSD, PSP samen met een steeds groter wordende groep RAW formaten van diverse camera’s. Je kunt met Gimp meer dan 60 verschillende extensies openen.

Andere manieren:

Afbeelding rechtstreeks vanuit een Windows map openen:

Je kunt rechtstreeks vanuit een map in Windows een bestaande afbeelding openen. Je opent dan naar de map waarin de afbeelding staat op je computer. Een Gimp bestand kun je gewoon dubbelklikken om te openen. Andere type afbeeldingsbestanden zoals JPG of PNG kun je als volgt openen:

 • open de map  met de gewenste afbeelding, bijv. “Deze pc > Afbeeldingen > Gimp > oefening”
 • klik met rechts op het bestand zodat er een menu tevoorschijn komt.
 • kies “Openen met”
 • in het submenu kies je “GNU Image Manipulation Program”
 • als Gimp nog niet geopend was, wordt nu het programma Gimp geopend direct met het gekozen bestand.

Slepen vanuit een Windows  map naar het Gimpvenster

Je kunt bestanden vanuit een map naar Gimp slepen. Het volgende gebeurt:

 • Als er nog geen afbeelding geopend is, wordt deze afbeelding nu geopend.
 • Als er reeds een andere afbeelding geopend is, wordt de gesleepte afbeelding geplaatst als extra laag in die afbeelding.
 • Om een afbeelding als nieuwe afbeelding te openen, kun je de afbeelding tijdens het slepen loslaten op de oogjes van Wilbur (de Gimp Mascotte) links bovenin, net onder de menubalk. (zie video). Je ziet dan dat de afbeeldingen als tabbladen achter elkaar liggen zodat je deze apart van elkaar kunt bewerken.
 • Als je meerdere bestanden tegelijk in het Gimpvenster sleept, opent elke afbeelding als afzonderlijk bestand en op een eigen tabblad.

Zie ook onderstaande video

 

Rechtstreeks vanaf het klembord plakken:

In Windows kun je via het Knipprogramma je gehele of een deel van je buroblad knippen en opslaan op de harde schijf. Maar je kunt je knipsel ook direct vanaf het klembord openen met Gimp zonder eerst op te slaan. Dit werkt als volgt:

 • open het knipprogramma in Windows via het Windows Start menu.
 • klik op “nieuw” (je beeldscherm wordt nu lichter van kleur, dat hoort zo)
 • selecteer het gewenste deel van je buroblad. Dit beeld wordt nu tijdelijk op het klembord geplaatst.
 • ga nu naar Gimp en klik met rechts in het lege venster en ga dan naar “bewerken>>plakken”. Of gebruik te toetsencombinatie Ctrl+V om de inhoud van het klembord te plakken als nieuwe afbeelding.

 

TIP 1: In de kolom onder de tekst “locaties” kun je op verschillende manieren je bestanden doorzoeken.

Probeer eens te zoeken via het vergrootglas, dit werkt al wanneer je slechts een deel van de bestandsnaam weet. Druk op ENTER na het invoeren van de tekst en Gimp gaat voor je zoeken.

Waarschuwing: Open geen bestanden die er onbekend uitzien, een gekke naam hebben of anderszins vreemd lijken. Als je per ongeluk beeldbestanden opent (en wijzigt) die onderdeel zijn van een programma in Windows kun je je computer behoorlijk in de war brengen.

Opdracht 1:

Open het bestand dat je hebt gemaakt in les 1.2 via “Bestand>>Openen” Maak een paar wijzigingen en sla het weer op met “Bestand >> Opslaan”

 

Opdracht 2:

Sluit Gimp af. Download onderstaande oefenbestanden en sla ze op in de map:  Pictures > Gimp > oefeningen . Open de map waarin de bestanden staan. Open de bestanden rechtstreeks vanuit de map. Probeer de diverse manieren die uitgelegd zijn in de les hierboven.

Deze twee opdrachten hoef je niet op te sturen, maar zijn puur voor het oefenen van het openen en opslaan.

Bijlages6

 • rozenfoto1
 • rozenfoto2
 • rozenfoto3
 • rozenfoto 4
 • rozenfoto 5
 • rozenfoto 6
BEKIJK ALLE Voeg notitie toe
JIJ
Voeg een reactie toe
 
© 2020 Mariella Wassing - Powered by Maatos