• Login
  • Je hebt nog geen cursussen in je winkelmandje

Les 1.1 Wat zie je zoal in het Gimp venster?

Een korte uitleg over de verschillende onderdelen van het Gimpvenster en het thema.

Het programma Gimp opstarten

Als je Gimp nog niet op je computer hebt staan, download je het programma vanaf de officiële Gimp website: www.gimp.org

Het installeren van Gimp is eenvoudig en zo gebeurd.

Let op! Als je Gimp al hebt geïnstalleerd kan je even de versie controleren door te gaan naar “help” in de menubalk, en dan klik je op “Over Gimp”. Heb je een versie die ouder is dan Gimp 2.10, lees dan even de tip helemaal onderaan deze les goed door voordat je Gimp opnieuw download en installeert.

Als je na het installeren het programma Gimp voor de allereerste keer opent, ziet het beeld er misschien anders uit dan het beeld in de video’s van deze cursus.  Daarom gaan we eerst even stap voor stap doornemen wat je zoal ziet in Gimp en laten we zien hoe je het Gimp venster instelt zoals het venster in de cursus video’s.

Het is zeker handig om deze les goed onder de knie te hebben zodat je niet schrikt als je per ongeluk een venster sluit of je gereedschapskist kwijt bent. Via deze les vindt je hem zeker weer terug.

Ik laat in deze video ook zien hoe je de pictogrammen van je gereedschapskist kunt verkleinen of vergroten.

LET OP: Als je Gimp 2.10.6 net hebt geinstalleerd, kan het zijn dat jouw gereedschapskist plaatjes er anders uitzien dan die op mijn scherm. Helemaal aan het einde van onderstaande video vertel ik hoe je in de voorkeuren van Gimp de kleur van het Windows scherm kunt wijzigen en hoe je het Icon thema wijzigt. Het Icon-thema is verantwoordelijk voor de weergave van de plaatjes in de gereedschapskist.

De instellingen van mijn Gimpvenster zijn deze:

Thema: Light

Iconthema: Color – onderin dat venster heb ik gekozen voor “aangepaste pictogramgrootte” = Large

 

Bekijk de video hieronder:

 

Je Gimp venster ziet er nu ongeveer zo uit:

Klopt dat? Dan gaan we snel verder naar les 1.2!

TIP: Gimp updaten met de nieuwste versie van Gimp

Je kunt het beste eerst de oude versie volledig verwijderen.  Na het verwijderen van Gimp via “programma verwijderen” moet je nog handmatig een aantal zaken verwijderen.

Verwijder de map Gimp 2.0 – deze moet je handmatig verwijderen. Die vind je door in de verkenner even een zoekopdracht te doen naar de tekst “Gimp”. Je vindt dan de map Gimp 2.0 deze kan je vervolgens verwijderen.

Als je filters of plugins had geinstalleerd zoals bijv. Bimp of G’Mic, dan moet je die ook deïnstalleren en opnieuw downloaden en installeren. Die hebben intussen allemaal een update gekregen passend bij de nieuwe Gimp versie.

 

BEKIJK ALLE Voeg notitie toe
JIJ
Voeg een reactie toe
 
© 2020 Mariella Wassing - Powered by Maatos