• Login
  • Je hebt nog geen cursussen in je winkelmandje

Les 1.2 Een nieuw bestand openen en opslaan

Maken, Openen en Opslaan

Om te kunnen werken met Gimp moet je een nieuw bestand maken of  een bestaand bestand openen, bijv. een foto.

Als je meerdere afbeeldingen wilt combineren in één bestand, of als je een tekening wilt maken zonder foto materiaal, kun je bijvoorbeeld beginnen met het openen van een nieuw blanco bestand. Daarna open je de foto’s één voor één en deze kun je dan kopiëren of een gedeelte eruit knippen en in het lege document plakken. Dat gaan we later doen in de les knippen en plakken.

Een nieuw bestand maken:

Klik op “Bestand” in de menubalk en klik in het dropdown-menu op  “Nieuw” (in het vervolg geef ik dat als volgt weer:  Ga naar Bestand>>Nieuw)

Het venster “Nieuwe afbeelding maken” verschijnt.

 

In dit venster zijn vele mogelijkheden, maar voor nu hoef je alleen op de knop “OK” te klikken. En dan verschijnt je nieuwe afbeelding in het formaat 1920 x 1080 pixels in het Gimpvenster als volledig wit vlak.

Maak hier nu even een klein tekeningetje op met het penseel.

 Je klikt hiervoor op het plaatje met het penseel in de gereedschapskist, je checkt of je kleurenpalet een voorgrondkleur heeft die anders is dan wit, in dit geval is het zwart.

(Als je voorgrond kleur wit is, zie je geen tekening verschijnen. Je kunt de voorgrond en achtergrond kleur eenvoudig wisselen door op het gebogen pijltje te klikken of de x-toets van je toetsenbord in te drukken.)

En vervolgens sleep je met je linker muisknop ingedrukt het penseel over het witte vlak. Probeer er iets leuks van te maken. Bijv. een klein poppetje. 

Als je klaar bent kun je je tekening opslaan. Ga naar Bestand>>Opslaan (of toets Ctrl + S)

Je komt nu in het venster “Afbeelding opslaan”

Geef je bestand een naam door de tekst “naamloos” te vervangen door een duidelijke naam. Bijv. oefening1.xcf of poppetje.xcf

.xcf is de extensie van Gimp bestanden. Deze extensie komt automatisch achter de naam te staan die je aan het bestand geeft. Het geeft in dit geval niet als je vergeet om dat in te vullen.

Kies een map waar je het bestand wilt opslaan. In mijn voorbeeld is “Mariella” de gebruikersnaam van mijn computer, daarin staat de map “pictures” (dit is dezelfde map als de map “mijn afbeeldingen”).

Je kunt met de knop “Map aanmaken“, een nieuwe map aanmaken die je bijv. “Oefening” noemt.

En vervolgens klik je op de knop “opslaan“.

 

TIP: Voor veel bewerkingen in Gimp zijn verschillende manieren om je doel te bereiken. Een nieuw bestand openen kan je ook op de volgende twee manieren:

  1. D.m.v. rechts klikken. Klik met rechts op het grijze vlak, Klik op Bestand en vervolgens op “Nieuw” het venster “Nieuwe afbeelding maken” verschijnt. (je kunt met rechtsklikken heel veel handelingen oproepen die je ook in de menubalk vindt)
  2. Toets de toetsencombinatie CTRL + N op je toetsenbord, en het venster “Nieuwe afbeelding maken” verschijnt. Dit is de snelste manier. Je vind de diverse beschikbare toetsencombinaties achter de tekst in de dropdown menu’s.

Het bestand sluiten:

Drie manieren om je bestand af te sluiten:

  • ga naar “Bestand>>afbeelding sluiten”
  • klik op het kruisje in het tabblad van de afbeelding
  • gebruik de toetsencombinatie Ctrl+W

Het hele programma Gimp sluiten:

Drie manieren om Gimp af te sluiten:

  • ga naar Bestand>>Afsluiten
  • klik op het kruisje helemaal rechts bovenin je scherm
  • gebruik de toetsencombinatie Ctrl+Q

Bekijk de video hieronder:

 

Opdrachten:

1: Maak een nieuw bestand in Gimp, teken een eenvoudig poppetje en sla je werk op in de map “pictures>Gimp>Oefening” geef je bestand de naam: “poppetje.xcf”

LET OP: Je kunt je opdrachten mailen naar: mariel@cursusgimp.nl – dit is optioneel dus niet noodzakelijk en zeker niet verplicht. Als je twijfelt aan het resultaat van je opdracht, stuur het dan zeker even op. Je krijgt altijd feedback van Mariel.  Het kan handig zijn je opdracht te mailen via wetransfer.com als je een groot bestand hebt gemaakt.

 

 

BEKIJK ALLE Voeg notitie toe
JIJ
Voeg een reactie toe
 
© 2020 Mariella Wassing - Powered by Maatos