• Login
  • Je hebt nog geen cursussen in je winkelmandje

Les 2.1 Hulplijnen en andere markeringen

In deze les leer je o.a. werken met het raster welke je zelf kunt instellen.

Herken de hulplijnen en markeringen in Gimp

Om de verschillende onderdelen in Gimp te kunnen herkennen, wordt er gebruik gemaakt van lijnen en stippellijnen. Sommige mensen vinden dit prettig terwijl anderen zich eraan ergeren. Gelukkig kun je zelf bepalen welke lijnen en markeringen je wel en niet kunt zien. Je kunt alles aan- en uitzetten wanneer je maar wilt. In het voorbeeld hieronder zie je dat er een kruisje staat voor o.a.: selectie tonen, laaggrens tonen, hulplijnen tonen en monsterpunten tonen. Er zou evt. nog een kruisje gezet kunnen worden voor: raster tonen. (in het voorbeeld staan twee identieke menu’s naast elkaar, het verschil is het gekozen thema. links is het thema light en rechts is het thema “System”  Het kan dus zijn dat je in jouw venster vinkjes ziet in plaats van kruisjes.)

 

Selectie tonen – standaard aan

Om in Gimp aan te geven welk deel van je afbeelding je wilt bewerken, moet je een selectie maken. Dat kan op heel veel verschillende manieren. Dit kan een rechthoek zijn, maar ook een ovaal of een vrije vorm. Standaard zijn selecties altijd zichtbaar in Gimp. Met de toetsencombinatie CTRL + T zet je de stippellijn van de selectie uit en weer aan. Het is niet aan te bevelen om de weergave van selectie uit te zetten, zeker niet als beginner. Je kunt nl. alleen een bewerking doen binnen de lijnen van een selectie, als je de selectie niet kunt zien, zoek je misschien een hele middag naar de reden waarom je helemaal niets meer kunt doen met je afbeelding.

Hieronder een voorbeeld van verschillende vormen van selectielijnen. Je ziet van links naar rechts een rechthoekige selectie, een ovale selectie, een vrije vorm selectie en daaronder in de afbeelding een selectie gemaakt met het toverstafje van de witte bloem aan de rechterkant.  Je herkent een selectie het best aan de zwart-wit gestreepte lijn van zogenaamde “wandelende mieren” (in de afbeelding hieronder staan ze even stil ;-))

Opmerking:  Als je een afbeelding afdrukt wanneer er nog een selectie zichtbaar is in de afbeelding, wordt deze selectie niet afgedrukt op het papier.

 

 

Laaggrens tonen – standaard aan 

Een afbeelding in Gimp kan bestaan uit diverse lagen, je kunt deze lagen zien als vellen papier die opgestapeld op elkaar liggen. Een laag kan kleiner zijn dan de afbeelding. Een transparante laag die kleiner is dan de afbeelding zou niet zichtbaar zijn als er geen rand omheen stond. Daarom geeft Gimp de rand van de laag aan met een dunne geel-zwarte gestreepte lijn.

Opmerking 1: Op dit moment werken we met één laag. Daarom zie je de geel-zwarte lijn om de buitenrand van de hele afbeelding staan.

Opmerking 2: Als een laag kleiner is, is de laaggrens zichtbaar binnen de afbeelding, deze wordt  niet afgedrukt als je de afbeelding print op papier of exporteert als jpg bijv.

Uitgebreide uitleg over werken met lagen komt later in de cursus.

 

Hulplijnen tonen  – standaard aan

Soms wil je heel precies werken met Gimp, bijvoorbeeld om een onderdeel recht te zetten of om het midden van je afbeelding te bepalen.

Hiervoor gebruik je hulplijnen. Dit zijn extra lijnen die je zelf kunt plaatsen waar je wilt. Hulplijnen zijn altijd verticaal of horizontaal, diagonale hulplijnen zijn niet mogelijk. Een hulplijn is standaard blauw met zwart gestreept, en als de hulplijn is geselecteerd, is deze rood met zwart gestreept.

Opmerking: Hulplijnen worden niet afgedrukt.

  

 

Raster tonen – standaard uit

Als je objecten makkelijk wilt kunnen uitlijnen of precisie werk wilt doen in Gimp, dan is het handig om te werken met een raster. Je kunt het raster aanpassen aan je eigen wensen in het voorkeurenvenster van Gimp. Zo kun je bijv. de kleur veranderen of de dikte van de lijnen en de tussenruimte in pixels, mm, cm, etc. Het standaard raster in Gimp 2.10.4 staat ingesteld op intersection (dots) daarom zie je alleen puntjes. Het raster staat standaard uit in Gimp. Je kunt het aanzetten door te gaan naar “Beeld” en vervolgens een kruisje te plaatsen voor “Raster tonen”.

Een raster kan er op verschillende manieren uitzien omdat deze ook zelf in te stellen is.

Hieronder 3 voorbeelden van een mogelijk raster.

 

Monsterpunten tonen – standaard aan

Een monsterpunt wordt o.a. gebruikt door de gereedschappen: penseel, gum en pipetje. Je kunt met deze gereedschappen een punt in je afbeelding aangeven als zogenaamd monsterpunt dit punt wordt dan gebruikt als referentie voor een bewerking. Deze optie staat standaard aan en kan het best gewoon aan blijven staan.

 

Magnetisch raster en hulplijnen

Je kunt in Gimp zo instellen dat de hulplijnen en rasters enigszins magnetisch zijn. Dit is enorm handig omdat je op die manier zeer precies kunt werken. Je zult dit in onderstaande opdracht zelf kunnen zien. Voorwaarde is wel dat je dan eerst de voorkeuren even moet aanpassen. Dat doe je als volgt: Ga naar “Bewerken>>Voorkeuren” en vervolgens naar “Afbeeldingsvensters>>Kleven”. Je komt dan in onderstaand venster en daar zet je dan een kruisje bij Kleef aan hulplijnen en Kleef aan raster onder “Standaardgedrag voor modus Normaal”. De magneet afstand 8 is prima.

Notitie: in sommige gevallen kan het penseel nadelig beïnvloed worden door deze instelling.  Zie je dat je geen mooie vloeiende lijnen kunt tekenen met het penseel? Zet dan het kleven op alle fronten uit. Vaak lost dit het probleem wel op.

GIMP UPDATE: In de video noem ik de lijnstijl: “Solid” maar in de nieuwere versie van Gimp is de vertaling beter geworden. Dit is hetzelfde als lijnstijl “Vast”

GIMP UPDATE: in de video zie je bij het emmertje in de gereedschapsopties FG en BG colorfill staan, dit is inmiddels vertaald naar VG-kleur vullen en AG-kleur vullen.

GIMP UPDATE: Onderaan vind je nog een extra video, daarin vertel ik hoe je hulplijnen kunt maken, verplaatsen en verwijderen.

 

Notitie: Hulplijnen en markeringen zijn wel zichtbaar in je Gimp-venster, maar hoeven niet uitgezet te worden voordat je gaat afdrukken. Ze zullen niet worden afgedrukt, en zijn ook niet zichtbaar als je de afbeelding exporteert naar bijv. een JPG of PNG bestand.

 

Opdracht:

  1. Bekijk onderstaande video
  2. Stel eerst de voorkeuren in zoals beschreven in het hoofdstuk “magnetisch raster” en hulplijnen hierboven.
  3. maak vervolgens dezelfde  afbeelding als voorgedaan wordt in de video

Dit is een leuke oefening om te leren werken met het raster in combinatie met het selectie gereedschap. je gebruikt in deze les ook vast het emmertje op een eenvoudige manier.

Meer over het selectiegereedschap leer je in de volgende les.

 

 

EXTRA VIDEO over het plaatsen, verplaatsen en verwijderen van hulplijnen.

 

BEKIJK ALLE Voeg notitie toe
JIJ
Voeg een reactie toe
 
© 2020 Mariella Wassing - Powered by Maatos