• Geen producten in je winkelmand.

 • Login

Les 5 Momentopname en Snelle toegang

In deze les gaan we een momentopname maken. Let op: dit is niet hetzelfde als het maken van een kloon. En je krijgt meer uitleg over de module categorie “Snelle toegang”.

 

Moment Opname

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe je een moment opname kunt maken met Darktable.
Je gebruikt de functie momentopname om de verschillende stappen in de geschiedenis met elkaar te vergelijken.
Als je aan de slag gaat met alle handige modules, kan het soms zijn dat je in je enthousiasme de foto te veel bewerkt. Een regelmatig gebruik van de moment opname geeft je controle over je bewerkingen.

Het verschil tussen de Momentopname en een kloon in de Duplo beheerder is dat je bij de momentopname geen echte kloon maakt van je afbeelding, maar slechts een aanduiding weergeeft in de geschiedenis. De afbeelding wordt hiervoor in twee delen gesplitst zodat je twee of zelfs meerdere momenten in de geschiedenis met elkaar kunt vergelijken.

(video Darktable 3.8.1)

momentopname

 

De werkwijze voor het maken van een momentopname is als volgt:

 1. Open een foto in de ontwikkelen weergave.
 2. Voer een aantal bewerkingen uit.
 3. Klik daarna op een moment in de geschiedenis – bijv. de basiscurve.
 4. Klik vervolgens op de knop “Maak momentopname” – de tekst “Basiscurve(9) verschijnt.
 5. Klik daarna op een later uitgevoerde bewerking zodat deze zichtbaar wordt in het hoofdvenster
 6. Klik daarna op de tekstregel in het venster van de momentopname. In dit geval “Basiscurve(9)”.

Er verschijnt dan een lijn in het midden welke je met de muis heen en weer kunt slepen om de wijzigingen te kunnen bekijken en vergelijken. Vooral bij nauwelijks zichtbare wijzigingen is dit een handig hulpmiddel.

Als je klikt op het ronde pijltje in het midden van de rode lijn, draait de lijn 90 graden om zodoende op- en neer te kunnen bewegen.


 

 

 

Geschiedenis

Je vindt de module Geschiedenis aan de linkerkant in de Ontwikkelen weergave.

In de geschiedenis kun je alle bewerkingen zien die je hebt gedaan. Als je op een eerdere bewerking klikt in de geschiedenis lijst, wordt in het grote venster de afbeelding getoond zoals hij was na het toepassen van die bewerking.

LET OP: Als je een bewerking doet terwijl je een eerdere bewerking hebt aangeklikt in de geschiedenis, worden alle bewerkingen daarna gewist. Dit kun je niet ongedaan maken met CTRL+Z

Je kunt ook een eerdere bewerking aanklikken in de geschiedenis en daarna klikken op de knop “Comprimeer bewerkingsstappen” om alle bovenliggende bewerkingen te verwijderen uit de lijst.

Alle bewerkingen ongedaan maken

je kunt in één keer alle bewerkingen ongedaan maken door op het resetknopje te klikken in het geschiedenis venster. Je krijgt dan nog een waarschuwingsvenster die vraagt of je het zeker weet. Daar kun je dan nog beslissen of je echt al je bewerkingen wilt wissen.

resetknopje

 


 

De Snelle Toegang

De module categorie Snelle Toegang wordt veel gebruikt als je je geïmporteerde foto’s snel wat wilt verbeteren.

Je kunt er o.a. je foto’s wat meer contrast geven en wat meer diepte geven en kleurrijker maken. Je kunt je foto’s er ook recht zetten, met één druk op de knop wat ruis verwijderen, en een lenscorrectie uitvoeren bijvoorbeeld.

De modules die je gebruikt in de snelle toegang zijn vereenvoudigde versies van de oorspronkelijke modules, welke je kunt openen met het kleine icoontje rechts.

 

 

In de video’s hieronder vertel ik je meer over de modules in de snelle toegang.


Lokaal Contrast en Filmic RGB

Met lokaal contrast kun je in de snelle toegang met één druk op de knop iets meer contrast in je afbeelding zetten. Vooral ietwat matte/fletse afbeeldingen geef je hiermee iets meer diepte.

Filmic RGB kan handig zijn bij foto’s met overbelichte vlekken, zoals bijv. vuurwerk of zonsondergangen. Het verminderd het zogenaamde uitgebeten effect. Deze module wordt standaard door Darktable al toegepast op het moment dat je een RAW foto importeert.

 

(video Darktable 3.8.1)

 


Kleurbalans RGB, kleurkalibratie en belichting

De kleurbalans RGB heeft een drietal opties waarmee je je foto snel wat meer kleur kunt geven.

De kleurkalibratie wordt ook standaard al toegepast door Darktable, soms geeft dat niet het gewenste effect. Als een foto bij importeren niet de verwachte kleuren weergeeft, is het soms handig om de foto ook even te bekijken met de automatische kleurkalibratie uitgeschakeld.

Met de module belichting kun je een foto iets meer of minder belichten.

(video Darktable 3.8.1)

 

 

Roteren en perspectief, lenscorrectie en ruisreductie

Met de module Roteren en perspectief kun je in de snelle toegang een foto snel rechtzetten. De afbeelding wordt dan ook direct uitgesneden. Wijzigingen in perspectief kun je alleen doen in de volledige versie van deze module.

Met de module Lenscorrectie kun je met één druk op de knop je afbeelding ontdoen van eventuele lensvervorming.

Met de module ruisreductie kun je met één druk op de knop je afbeelding snel ontdoen van ruis. Ook hier is een volledige module die je kunt gebruiken als je meer wilt doen dan een beetje ruis verwijderen.

 

 

 


Snelle Toegang

In het paneel voor snelle toegang is het mogelijk met enkele handelingen je afbeelding al snel te verbeteren. Dit is vooral handig als je weinig tijd hebt, maar toch je foto’s niet onbewerkt wilt laten zien.

We vinden in dit venster een aantal vereenvoudigde versies van veel gebruikte modules:

 • filmic rgb Deze module beschermt kleuren en contrast in de middentonen, herstelt de schaduwen en comprimeert heldere hooglichten en donkere schaduwen.
 • Een eenvoudige knop voor lokaal contrast. Deze kun je enkel aan- of uitzetten je kunt hiermee in sommige gevallen snel een contrastrijker beeld creëren.
 • Kleurenbalans RGB  In dit onderdeel kun je de volgende opties instellen:
  – globale levendigheid
  – globale chroma
  – globale verzadiging
 • Roteren en Perspectief. In de snelle toegang kun je alleen de functie “draaiing” gebruiken. De afbeelding draait zodra je het schuifje beweegt en wordt direct ook bijgesneden zodat je geen zwarte randjes om je afbeelding krijgt. Je kunt ook rechtsklikken op het kleine driehoekje om een grafisch hulpmiddel tevoorschijn te toveren waarmee je iets preciezer kunt draaien.
 • Lenscorrectie Met deze optie kun je afwijkingen van de gebruikte lens corrigeren.
 • Belichting Met deze module kun je in de snelle toegang je afbeelding snel iets minder of meer belichten.
 • Ruisreductie (profiled) –  Met één druk op de knop verwijder je snel ruis uit je foto.

 

 

 


laatst bijgewerkte versie 3.8.1

BEKIJK ALLE Voeg notitie toe
JIJ
Voeg een reactie toe
 
© 2022 Mariella Wassing - Powered by Maatos