• Geen producten in je winkelmand.

  • Login

Wat is er nieuw in Gimp 2.10.14?

mariel
  | 
2 november 2019
Bewerk je afbeelding in Gimp 2.10.14 nu ook buiten je canvas

Bron:: Gimp.org nieuws.

1. In deze versie van Gimp is het mogelijk om in het menu “beeld” een vinkje te zetten voor “toon alles”. Dit zorgt ervoor dat je nu in je beeld niet alleen alles ziet wat zich buiten het canvas bevindt, je kunt het ook bewerken buiten het canvas.

Automatisch wordt dan het dambordmotief gebruikt als achtergrondkleur, maar via “beeld >> opvulkleur” kan je een vinkje zetten bij “Keep Padding in Show all mode” wat betekent dat de standaard opvulkleur blijft als je “toon Alles” hebt aangezet.

En er is de mogelijkheid bijgekomen om de canvasgrens aan of uit te zetten. De canvasgrens is een rode gestreepte lijn.

Een kleur kiezen met het pipetje, vullen met het emmertje en transformeer gereedschappen werken nu allemaal ook buiten het canvas. Je kunt bijvoorbeeld met het stempelgereedschap een bron kiezen buiten het canvast om een deel van je afbeelding binnen je canvas te repareren.

Er wordt nog hard gewerkt aan de mogelijkheden van werken buiten het canvas. Selecteren buiten het canvas staat nog op de to do list.

2. De transformeer gereedschappen hebben een nieuwe eigenschap erbij gekregen. Je kunt nu ervoor kiezen om je canvas automatisch aan de afbeelding aan te passen als je een object draait of schaalt zodat het buiten het canvas komt. Hetzelfde effect krijg je als je gaat naar “Afbeelding>>transformeren>>willekeurige draaiing”

( In de basiscursus Gimp heb ik deze techniek uitgelegd in een nieuwe video)

extra optie in gereedschapsopties voor trasnformeren in Gimp
afgesneden schaduwen eenvoudig voorkomen in Gimp 2.10.14

3. Afgesneden schaduwen zijn vanaf nu verleden tijd. Je kunt nu eenvoudig kiezen in het menu van sommige filters of je het canvas wilt afkappen of wilt aanpassen.

extra opties in diverse filters in Gimp 2.10.14 - Zoals de slagschaduw.

4. In de voorkeuren is het nu mogelijk om bij de gereedschapsopties een vinkje te zetten bij: “Sta bewerkingen op niet-zichtbare lagen toe. Hiermee is het mogelijk om lagen die je onzichtbaar hebt gemaakt, toch te bewerken.

5. Het voorgrond selectie gereedschap heeft nu grijswaarden als extra kleurmogelijkheid voor het weergeven van het gemaskerde gedeelte.

6. Er is een aanpassing gedaan in de optie “randen verzachten” voor selecties. Er is in de gereedschapsopties van selectiegereedschappen een knop gemaakt met de tekst “automatisch krimpen”. als je rechts klikt op de afbeelding en je gaat naar “selectie>>selectieranden verzachten” dan krijg je de mogelijkheid om een vinkje te zetten voor “geselecteerde gebieden lopen door buiten de afbeelding.

7. Verder zijn er nu meer filters die werken met de GEGL techniek. Zoals:

  • Bayer Matrix ( Filters >Genereren > Patroon )
  • Linear Sinusoid ( Filters >Genereren > Patroon )
  • Krantendruk ( Filters>Vervormen)
  • Mediaanvervaging (de bovenste van de twee) (Eng. Mean Curvature Blur) (filters>Vervagen)
  • Neon (Filters > Randen), contrast vergroten (Kleuren > Auto), and Olieverven (Filters > Artistiek).

8. Er zijn verbeteringen aangebracht in de manier van het opslaan van TIFF, HEIF en PDF bestanden. (meer info over HEIF bestanden vind je hier)

9. Een Corrupt Gimp bestand .XCF (een bestand dat op de één of andere manier beschadigt is geraakt, bijv. bij het vastlopen van het programma) wordt nu beter geladen. Gimp doet nu meer zijn best om deze bestanden toch nog te openen en stopt niet bij de eerste de beste error.

10. Voor Mac gebruikers is er ook nieuws! Gimp is nu ook compatible met de Catalina versie

Artikel uit de categorie:
Gimp tips

1 Reacties op "Wat is er nieuw in Gimp 2.10.14?"

Geef een reactie op dit artikel

© 2021 Mariella Wassing - Powered by Maatos