• Geen producten in je winkelmand.

  • Login

Les 1 – Starten met Darktable

Welkom bij de eerste les van de cursus fotobewerken met Darktable.

Introductie

Darktable is een geavanceerd programma met enorm veel opties en instellingen. De opzet van deze cursus is om de lessen zo interessant mogelijk te maken voor iedereen. Nu wil de één graag snel weten hoe alles werkt en de ander wil alles tot in de puntjes weten. Daarom heb ik de meeste lessen zo opgebouwd dat de meest eenvoudige informatie bovenaan staat. Elke les heeft één of meerdere video’s.

Als je net Darktable hebt gedownload, bezit je een nieuwere versie, namelijk Darktable 3.8.1. Deze cursus is geschreven met Darktable 3.6.1. Er wordt achter de schermen hard gewerkt om de versie verschillen uit te werken in de lessen indien nodig.

De links naar de handleiding of helpfunctie voor Darktable 3.6.1 werken niet meer, maar je kunt de handleiding nog wel vinden rechtstreeks via de website van Darktable op de pagina “resources”.

Of via deze link: https://docs.darktable.org/usermanual/3.6/en/

De handleiding van Darktable 3.8.1 kun je gewoon in het Nederlands lezen.

Na elke les volgt een opdracht, ik adviseer je deze opdracht zeker even uit te voeren en het liefst in de volgorde waarin ze in de lessen staan. Op die manier raak je snel bekend met de vele mogelijkheden van Darktable.

Beginnen met Darktable

In deze les laat ik je zien waar je Darktable kunt downloaden. Zodra je Darktable hebt geïnstalleerd kun je meekijken met de video waarin we door de verschillende vensters van Darktable lopen.
En ik laat je zien hoe je de vensters van Darktable kunt aanpassen.

 

 


In de video genoemde sneltoetsen:

  • L = Weergave Bibliotheek
  • D = Weergave Ontwikkelen
  • M = Kaartweergave
  • S = Presentatieweergave

 

Als je de letter H ingedrukt houdt op je toetsenbord, komt er een overzicht tevoorschijn waarin alle sneltoetsen en sneltoetscombinaties staan die relevant zijn voor de weergave waarin je je bevindt.

Hieronder zie je het overzicht voor de weergave bibliotheek. (klik op de afbeelding voor een grotere versie)

(afb. bijgewerkt naar DT 3.8.1)

Als je de video hebt gezien en de tekst goed doorgenomen hebt, kun je de Opdracht les 1 gaan doen op de volgende pagina.

 

 

BEKIJK ALLE Voeg notitie toe
JIJ
Voeg een reactie toe
 
© 2022 Mariella Wassing - Powered by Maatos