• Geen producten in je winkelmand.

  • Login

Les 1. Ruis verminderen

Het verminderen van ruis

Uiteraard is het allerbeste om foto’s te maken met zo min mogelijk ruis. Dat doe je door de ISO waarde van je camera zo laag mogelijk te zetten.
Maar soms lukt dat echt niet omdat bijvoorbeeld het omgevingslicht tijdens het fotograferen niet goed genoeg is, dan moet je schipperen met de ISO waarde of een statief gebruiken. Soms is er geen tijd om je camera uitgebreid in te stellen of je fotografeert altijd in de A-(automatische)stand.  Dan heb je al snel een foto met iets teveel ruis gemaakt. En in veel gevallen is een beetje ruis ook helemaal niet erg.

Wanneer verminder je de ruis in je foto’s?

Zoals je in de voorbeeldfoto’s kunt zien, is ruis soms zonder inzoomen niet eens te zien, waarom zou je dan toch de ruis willen verwijderen?
Wel, om te beginnen, wanneer je een foto zou willen verkopen via een stockfoto website, is de allereerste vereiste dat er geen of minimale ruis aanwezig is in je foto.  Maar ook als je bijvoorbeeld je foto groot wilt (laten) afdrukken op een hoge kwaliteit is het mooier als je eerst de ruis reduceert.

Hoe verminder je ruis met Gimp?

Eén tip om goed te onthouden is: Als je meerdere bewerkingen wilt doen op een foto, waaronder het verminderen van de ruis, dan is het aan te bevelen om allereerst de ruis aan te pakken.

Het verminderen van ruis levert soms wat verlies van details op, je kunt dan naderhand eventueel je foto wat verscherpen, dit doe je dan als laatst, nadat je alle gewenste bewerkingen hebt gedaan.

 

Werkwijze:

Je verwijdert ruis door in Gimp te gaan naar filters in de menubalk en dan vervolgens naar verbeteren >> ruis vermindering. Je kunt dan d.m.v. een schuifje de sterkte van de ruisvermindering aanpassen. Daarbij geldt, hoe sterker de ruisvermindering, des te meer “plastic” effect je zult waarnemen in het resultaat. Bovendien moet je er rekening mee houden dat je tijdens het verminderen van ruis altijd een fractie van je scherpte opgeeft. Je moet dus afwegen wat je mooier vindt, meer ruis of meer scherpte, of de gulden middenweg.

 

Wist je dat je ook ruis kunt verminderen met G’Mic?

In onderstaande video laat ik twee manieren zien om de ruis in je foto te verminderen. als eerste geef ik een voorbeeld met de “Ruis verminderen” filter in Gimp, en daarna ga ik dezelfde afbeelding nog een keer voordoen met de “Ians Noice Reduction” filter. Deze vind je onder het hoofdstuk “Repair” in G’Mic.
De filter in Gimp is redelijk eenvoudig. Je hebt met weinig instellingen een snel resultaat.  Heb je liever wat meer controle over welke delen van je foto je de ruisvermindering het meest nodig hebt, dan is de G’Mic filter een betere oplossing. Bekijk het allemaal in de video hieronder. De foto om te oefenen vind je onderaan deze les in de bijlages.

Wil je meer weten over G’Mic? Bekijk dan eens deze minicursus over G’Mic. In de eerste leer je hoe je G’Mic kunt downloaden en installeren. En in het kort hoe je G’Mic kunt gebruiken.

 

 

Laatst bewerkt op 16-03-2021

 

 

 

 

 

 

 

Bijlages1

BEKIJK ALLE Voeg notitie toe
JIJ
Plaats een opmerking
 
© 2023 Mariella Wassing - Powered by Maatos