• Geen producten in je winkelmand.

  • Log in

Les 2.32 De functie bijsnijden tot beeldinhoud

De functie bijsnijden tot beeldinhoud

Naar aanleiding van een vraag van één van de cursisten, heb ik een extra video gemaakt over de functie bijsnijden tot beeldinhoud. Ik denk dat dit een waardevolle aanvulling is voor de les over lagen.

Als een afbeelding een laag bevat waar er sprake is van een afbeelding in het midden van de laag met daaromheen een transparante ruimte, kan Gimp deze afbeelding bijsnijden zodat de laaggrens of afbeeldingsgrens strak om de afbeelding komt.
In onderstaande video kun je dit duidelijk zien. De begrippen canvas en laaggrens worden zo ook duidelijker uitgelegd.

 

 

Oefening 1:

  1. Maak  een nieuw bestand van 500×500 pixels –
  2. Klik nu met rechts op de laag “achtergrond” en klik dan op “alfakanaal toevoegen” om Gimp te laten weten dat je met transparantie wilt werken in deze laag.
  3. Druk eenmaal op de DELETE knop. Je hebt nu een afbeelding met één transparante laag. De grijze blokjes geven transparante delen in je laag aan.
  4. Vervolgens teken je in het midden van de afbeelding een cirkel met het ovale selectiegereedschap en vul deze met een kleur met behulp van het emmertje.
  5. Klik nu met rechts op de cirkel, ga naar Selecteren>>Niets om de ovale selectie op te heffen.
  6. Zie dat de afbeelding rondom de cirkel nog steeds transparant is.
  7. Ga nu naar het menu Laag en klik dan op de optie “bijsnijden tot beeldinhoud”  Je ziet dan dat de laag wordt verkleind tot strak om de cirkel heen. Je kunt dat zien aan de geel-zwarte gestreepte laaggrens die nu om de cirkel heen staat. De afbeelding zelf blijft even groot, alleen de laag is verkleind.
  8. Gebruik de toetsencombinatie Ctrl+Z om de actie ongedaan te maken zodat de geel-zwarte laaggrens weer verdwijnt.
  9. Ga nu naar het menu Afbeelding en klik vervolgens  op de optie “bijsnijden tot beeldinhoud”  hiermee wordt de hele afbeelding verkleind tot strak om de cirkel.

 

 

Als je héél goed kijkt zie je in de onderste afbeelding een geelzwart gestreepte lijn strak om de rode cirkel staan. Als je de oefening zelf uitvoert, zal je het beter kunnen zien in jouw Gimp venster.

 

Oefening 2:

Download de afbeelding : Voorbeeld bijsnijden

Als je de video goed hebt bekeken, kun je nu de bovenste en de onderste laag  van de oefenafbeelding een bijsnijden tot beeldinhoud. Probeer ook de hele afbeelding bij te snijden tot beeldinhoud.

Gebruik de toetsencombinatie Ctrl+Z om één of meerdere stappen ongedaan te maken. Als je een stap te ver terug bent gegaan, kun je met Ctrl+Y weer één of meerdere stappen vooruit.

 

laatst bewerkt op 15-03-2021
BEKIJK ALLE Voeg notitie toe
JIJ
Plaats een opmerking
 
© 2024 Mariella Wassing - Powered by Maatos