• Geen producten in je winkelmand.

 • Log in

Roos van 50 euro biljetten deel 2

Les 2

 

Werkwijze:

 1. Ga nu zelf alle andere blaadjes ook uitknippen. Je kunt dit proces helemaal bekijken in de video tijdens een rustig stukje muziek, of je kunt de video doorspoelen naar het punt waar alle blaadjes zijn uitgeknipt.(Video 6:00)
 2. Als je alle blaadjes hebt uitgeknipt kun je alle paden uitzetten door de oogjes te sluiten die eventueel nog open staan.
 3. Vervolgens ga je terug naar het dialoogvenster voor lagen en daar zet je de laag met de achterzijde van het biljet uit met het oogje en je zet de laag met de voorkant van het 50 euro biljet nu aan. (video 6:16)
 4. Dan klik je op de laag met de afbeelding van de roos, en klik dan een keer op het Laag dupliceren icoontje om een kopie te maken van deze laag.
 5. De kopie van de laag met de roos sleep je helemaal naar boven zodat dit de bovenste laag wordt. (video 6:31)
 6. Vervolgens ga je deze laag omzetten in grijswaarden door te gaan naar Kleuren>Grijswaarden>Grijswaarden. En in het volgende venster kies je onder Modus de optie Luma zodat je afbeelding wat meer contrast krijgt. (video 7:07)
 7. Vervolgens geef je deze laag in het dialoogvenster voor lagen de modus Hard Licht. En nu kun je als je het goed gedaan hebt al zien wat het effect is. (video 7:16) De grijswaarden laag mengt zich door het gebruik van deze modus met de onderliggende lagen waardoor alle uitgeknipte blaadjes de schaduwen en hooglichten krijgen van de roos. Hierdoor lijkt het alsof de blaadjes nu de vorm van de rozenblaadjes hebben aangenomen.
 8. Alleen in het midden zijn nog geen blaadjes uitgeknipt, en nu kun je zien, dat het mooier is als je ook in het midden nog wat extra blaadjes uitknipt. Je kunt dit doen op dezelfde manier als hiervoor omschreven (video 8:00)
 9. Als je klaar bent met knippen, zet je de laag met de achterkant van het biljet uit met het oogje. De laag met de voorkant van het 50 euro biljet zet je aan zodat die alle stukjes roos bedekt die je niet hebt uitgeknipt. (video 10:55)
 10. Als je de onderste laag met de rode roos kopieert en boven alle andere lagen sleept, kun je door deze uit en weer aan te zetten goed vergelijken en zien of je alle blaadjes hebt verwerkt in je geldroos. (video 11:28)

De roos is nu klaar. Je kunt nu het geheel nog wat verbeteren van kleur. Daarvan is de werkwijze als volgt (video 12:00):

 1. Ga naar Selecteren>Alles (Ctrl+a).
 2. Dan ga je naar Bewerken>Zichtbaar Kopiëren.
 3. Vervolgens klik je op Bewerken>Plakken en je klikt een keer op het Nieuwe laag icoontje.
  (je kunt ook kiezen voor Plakken als nieuwe laag. Je hoeft dan niet op het nieuwe laag icoontje te klikken.)
 4. Je hebt nu een vaste afbeelding van de gehele bewerkte roos als één laag. En hierop kun je dan een modus toepassen om het geheel nog wat op te frissen. Je kiest dan voor de modus Scherm. Daarmee wordt je afbeelding een stuk lichter. Daarna kun je met de dekking van de laag spelen om het effect naar wens aan te passen. Ik heb hem zelf op ong. 30% gezet.

Vanaf tijdstempel 13:05 Vat ik nog even in het kort samen wat ik precies heb gedaan om dit effect te bereiken.

Dit was de hele oefening. Hieronder volgt nog een extra tip over het draaien van een vlak in Gimp.

 

Tip voor het draaien van het 50 euro biljet: 

Je zult wel merken dat keer als je de laag met het 50 euro biljet gedraaid hebt, deze alsmaar groter wordt. Als je te vaak hebt gedraaid, krijg je een melding van Gimp dat je laag een x-aantal keer groter is dan je canvas.

Je kunt dit voorkomen door in de gereedschapsopties van het draaien gereedschap de knop ‘Snijden” in te stellen op “Afkappen”.

 

 

Einde Les 1

 

Laatste bewerking: 01-11-2020

 

BEKIJK ALLE Voeg notitie toe
JIJ
Plaats een opmerking
 
© 2024 Mariella Wassing - Powered by Maatos