• Geen producten in je winkelmand.

  • Log in

Les 3. Selectie omkeren/opslaan en transparantie selecteren

Selectie omkeren:

Je kunt een selectie die je gemaakt hebt eenvoudig omkeren. Je klikt dan met rechts op je selectie, vervolgens ga je naar selecteren>>inverteren of je gebruikt de sneltoets combinatie Ctrl + I. Het is soms handiger om juist datgene, wat je niet wilt selecteren, juist wel te selecteren om vervolgens de selectie om te draaien. Je doet dit bijvoorbeeld bij een egale witte achtergrond zoals je kunt zien in de video.

Bekijk hieronder de video over het omkeren van je selectie.

LET OP: Als je het bestand Wilber hebt gedownload, en je opent het voor het eerst, klik dan met je rechtermuisknop op de laag Wilber.jpg  en klik eenmaal op Alfa kanaal toevoegen.  Pas dan zul je ook een alfa kanaal zien onder de 3 kleuren kanalen zoals ik in de oefening hieronder laat zien.

Selectie opslaan:

Het is in Gimp ook mogelijk om een selectie op te slaan als selectiemasker in het koppelbaar dialoogvenster “kanalen”.

Op die manier kun je een selectie op een later moment eenvoudig weer oproepen door rechts te klikken op het selectiemasker en dan te kiezen voor “kanaal naar selectie”. zie in de video hoe het werkt.

 

 

Selectie maken van transparantie:

Als je een laag hebt met een transparant gedeelte, dan kun je het transparante gedeelte gebruiken om een selectie te maken door met rechts te klikken op de laag in het dialoogvenster voor lagen en vervolgens te kiezen voor “alpha naar selectie”.

Deze methode is bij uitstek geschikt om een tekst te selecteren. Als een tekst eenmaal geselecteerd is kun je bijv. de tekst omlijnen met een andere kleur.

Zie hieronder de video over het selecteren van transparantie.

 

Opdracht:

Met de opgedane kennis van de voorgaande lessen, moet je onderstaande opdracht kunnen maken.

Download hieronder de afbeelding “wilber.jpg” en maak vervolgens onderstaande afbeelding na.

Het gebruikte lettertype is Arial Heavy, als je die niet op je computer hebt staan, kan je ook gewoon een ander lekker vet lettertype gebruiken.

De rode lijn maak je, zoals je in de video kunt zien, door de tekst te selecteren, en vervolgens te gaan naar “bewerken>selecties belijnen”

In het volgende venster zet je een puntje bij “penseelstreek & egale kleur” en dan bepaal je de lijnbreedte.

TIP voor creatieve geesten: Als je eerste een nieuwe transparante laag maakt voordat je naar “bewerken>selecties” gaat, zet je de omlijning op een nieuwe laag. Je kunt er dan nog meer mee doen, bijv. vervagen met de filter gaussiaans vervagen. en voor of achter de tekst plaatsen. Laat je creativiteit eens los op deze oefening. Maak gerust nog een extra lijn door nog eens de transparantie te selecteren om de lijn die je net hebt gemaakt. En maak daarvan weer een lijn die je op weer een eigen laag zet. (of wordt het nu te ingewikkeld? Sla deze stap dan gerust over.)

 

Bijlages1

BEKIJK ALLE Voeg notitie toe
JIJ
Voeg een reactie toe
 
© 2024 Mariella Wassing - Powered by Maatos