• Geen producten in je winkelmand.

  • Login

Les 11. Belichting – helderheid – contrast

In dit hoofdstuk vind je informatie over de filters

  • Belichting
  • Schaduwen en hoge lichten
  • Helderheid en contrast

Belichting

Met de filter Belichting kun je een foto digitaal een betere belichting geven of juist donkerder maken.

Schaduwen en hoge lichten

Met de filter Schaduwen en hoge lichten kun je, zoals de naam al zegt, de schaduwen en de hoge lichten van je foto verbeteren. Soms is een iets donkerdere schaduw gewenst, soms wil je juist meer details ophalen in de donkere delen van je foto. En dat geldt ook voor de hoge lichten.

Helderheid en Contrast

Ook de filter Helderheid en contrast spreekt voor zich. Wanneer je de helderheid van een foto verhoogt, wordt de hele foto lichter van kleur, dus ook de donkere gebieden. In tegenstelling tot de instelling Hoge lichten, waarbij alleen de lichtere kleuren worden beïnvloed.

De instelling contrast verhoogt of verlaagd juist het contrast van de kleuren waardoor een afbeelding meer of juist minder kleur krijgt. Als je de schuif van de instelling contrast helemaal naar links schuift wordt de afbeelding een egaal grijs vlak. Helemaal naar rechts ontstaan er hele felle kleuren en verdwijnen de details van kleurschakeringen.

Je zult in de volgende oefeningen merken dat deze filters makkelijker te gebruiken zijn ten opzichte van de filters Niveaus en Curves, maar dat de resultaten in die laatste twee soms vele malen beter zijn omdat je eenvoudigweg meer mogelijkheden hebt.

Bekijk eerst de video

 Oefening:

Download de oefenafbeeldingen onderaan deze les

  1. Geef de foto met de oerossen een betere belichting zoals voorgedaan in de video.
  2. Maak in de sneeuwfoto de sneeuw realistischer met de filter Helderheid en Contrast

 

Bijlages2

BEKIJK ALLE Voeg notitie toe
JIJ
Voeg een reactie toe
 
© 2022 Mariella Wassing - Powered by Maatos