• Geen producten in je winkelmand.

  • Login

Opdracht les 9

Originele (veel te donkere) foto van de Old timer in het Louwman museum

 

Opdracht les 9

De opdracht van deze les is om onderstaand resultaat te behalen uit de oefenfoto’s die je hebt kunnen downloaden in de vorige lessen. Hierboven zie je de standaardfoto die je ziet als je de rode old-timer opent.
De foto is omgezet naar jpg om hem in deze les te kunnen plaatsen en nu is hij zo mogelijk nog slechter dan de weergave in Darktable. Met de informatie die je tot nu toe hebt geleerd, kun je de foto best nog flink corrigeren. Je kunt dat doen aan de hand van de video die onder aan deze les staat. Maar je kunt het ook eerst zelf proberen met de kennis die je tot nu toe hebt opgedaan. Evt. kun je daarna de video bekijken.

 

  1. Open de foto van de rode old-timer
  2. Bewerk hem eerst een voor in het paneel voor de snelle toegang.
  3. Open dan de categorie Basismodules
  4. Open het venster Basiscurve
  5. Als je eerst de video hebt gekeken (helemaal onderaan deze les), volg dan de stappen zoals in de video. Als je de uitdaging aanneemt, ga dan nu eerst aan de slag met de module Basiscurve om onderstaand resultaat te evenaren.
  6. Open de foto met het kauwtje op het stokje
  7. Probeer met zo min mogelijk stappen de details van de veren tevoorschijn te toveren met behulp van de basiscurve. Of kijk eerst de video onderaan de les, en volg dan de stappen in de video.

 

Bewerkte foto van de Old timer in het Louwman museum

 

 

Een andere uitdaging is om in enkele klikken meer detail te toveren in de te donkere vogel op de voorgrond, terwijl de lucht op de achtergrond niet al te licht mag worden.

Ook deze werkwijze verklap ik in de video onderaan deze opdracht.

 

Onbewerkte foto – Kauwtje op het strand van Scheveningen

 

 

Bewerkte foto van Kauwtje op het strand van Scheveningen

 

 

In de video hieronder laat ik zien hoe ik de foto’s heb bewerkt. Let wel: Er is geen goed of fout in deze opdrachten. Afgezien van het feit dat er in Darktable meerdere manieren zijn om hetzelfde of een vergelijkbaar resultaat te halen, is er ook nog een persoonlijke smaak factor. Als de één iets een prachtige bewerking vind, wil dat nog niet zeggen dat een ander het ook zo zou doen. Smaken verschillen.

 

BEKIJK ALLE Voeg notitie toe
JIJ
Voeg een reactie toe
 
© 2022 Mariella Wassing - Powered by Maatos