• Geen producten in je winkelmand.

 • Login

Leer werken met Gimp

Introductie

cursus Gimp van Mariel

Wat is Gimp precies?

GIMP (GNU Image Manipulation Program) is een grafisch programma voor het bewerken van foto’s en andere digitale beeldbewerking op de computer. De meest recente versie van Gimp kun je hier gratis downloaden (nu downloaden). (bron wikipedia)

Je kunt het programma Gimp inzetten voor vele toepassingen. Van het bewerken van je vakantiefoto’s tot het ontwerpen van je eigen modestoffen. De enige limiet is jouw creativiteit en jouw kennis van het programma. 

De werking van het programma Gimp is te vergelijken met Adobe Photoshop maar dan ietwat vereenvoudigd. Het is vooral bedoeld om te werken aan afbeeldingen en foto’s opgebouwd uit pixels.

Zo kun je met Gimp o.a.

 • Foto’s optimaliseren
 • Foto’s manipuleren
 • Opvallende teksten maken
 • Meerdere afbeeldingen combineren of samenvoegen in één afbeelding.
 • Bijzondere filters toepassen
 • Digitale tekeningen/kunstwerken maken
 • Je afbeeldingen opslaan als pdf voor drukwerk, of als png, jpg en nog veel meer extensies
 • Ontwerpen maken voor visitekaartjes, ansichtkaarten, posters
 • En nog veel meer

Gimp is minder geschikt voor het werken met echt grote stukken tekst. En Gimp is niet geschikt om ingewikkelde flyers en folders mee te maken. Daarvoor kun je het beste het Open Source programma Scribus gebruiken. Je kunt dan wel de foto’s en illustraties voor je folder, flyer, website en/of social media in orde maken met Gimp. Want gimp en Scibus werken prima samen.

Wil je afbeeldingen maken op vectorbasis (oneindig vergrootbaar) zoals bijvoorbeeld logo’s of lijntekeningen voor het snijden van folie met een plotter. In dat geval kan je het beste leren werken met het programma Inkscape.

Deze Cursus is volledig gebaseerd op werken met Gimp op een Windows computer. Gimp werkt op een Mac en op Linux soms net even iets anders, maar het verschil is niet heel groot. Als je dat geen probleem vindt, kun je deze cursus ook prima volgen voor Gimp op een Mac of Linux.

Je kunt werken in lagen voor een optimale controle van je afbeeldingen. Filters en maskers gebruik je voor mooie effecten. Dus geen standaard templates waar je naderhand niets aan kunt wijzigen. Je hebt alle touwtjes in handen als je je weg leert in Gimp.

Ben je geschrokken van alle mogelijkheden in Gimp?

Geen nood, met deze beginners cursus Gimp leer je de basis beginselen van het programma.
Waar zijn al die knopjes, menu’s en vensters voor?  Wat doen de gereedschappen? En welke handelingen zijn nodig voor het te behalen resultaat?

 

Deze lessen zijn gemaakt door Mariella Wassing (a.k.a. Mariel), bekend van de vele Nederlandse Gimp-tutorials op YouTube. Deze cursus bevat dezelfde stof, maar dan speciaal geschreven voor Gimp 2.10 en hoger. De video’s zijn nieuwer en duidelijker want Mariel heeft intussen zelf ook veel geleerd van het maken van video’s. En er is meer tekst en uitleg toegevoegd in een logische volgorde.

De lessen zijn over het algemeen opgebouwd uit een makkelijk te volgen instructie video een kleine opdracht en een toets met enkele meerkeuze vragen

Dit ga je leren:

 • Alles over bestanden maken, opslaan, exporteren naar verschillende bestandsformaten
 • Uitleg over de diverse gereedschappen
 • Draaien, spiegelen, vergroten, verkleinen en bijsnijden
 • Werken met liniaal, raster, lagen en maskers
 • Werken met tekst
 • Objecten en lagen uitlijnen
 • Meerdere foto’s in één afbeelding plaatsen
 • Tekst en afbeeldingen combineren
 • Een heel hoofdstuk met tips en trucs met de meest bekende valkuilen

Heb je vragen?

Via de Knop: “Stel een vraag” kun je vragen stellen aan Mariel als je bijv. blijft hangen in je les omdat je iets niet snapt. Je krijgt over het algemeen binnen 48 uur antwoord.

Mariel geeft helaas geen antwoord op vragen over hardware, of over het installeren van de software en eventuele componenten zoals filters of plugins.  Dit komt omdat Gimp op verschillende platforms draait. Zo is er Gimp voor Windows, Linux en Mac. En daarnaast bestaan er ook onofficiële websites waar je Gimp kunt downloaden inclusief plugins en filters.  Het is onmogelijk om alle problemen te kennen van alle verschillende installaties. Heb je problemen met installeren van Gimp? Wordt dan lid van Facebookpagina Gimp-Nederland. Daar komen we er met zijn allen altijd wel uit.  (vooral interessant als je Gimp op een Mac hebt. Er zijn daar meerdere mensen met een Gimp-Mac installatie te vinden.)

Geslaagd!

Je bent na het voltooien van deze lessen in staat om zelf lekker bezig te zijn met dit geweldige programma en je krijgt dan ook een certificaat als bewijs van deelname nadat je de hele cursus hebt doorlopen. Een echte gecertificeerde beginnende Gimper dus 😉

Zo, genoeg gekletst, we gaan snel over tot actie want daar leer je het meest van.

Je bent klaar om te starten met les 1.

 

Deze les is bijgewerkt tot Gimp 2.10.18

BEKIJK ALLE Voeg notitie toe
JIJ
Voeg een reactie toe
 
© 2021 Mariella Wassing - Powered by Maatos