• Geen producten in je winkelmand.

  • Login

Les 1.1 Wat zie je zoal in het Gimp venster?

Het programma Gimp opstarten

Als je Gimp nog niet op je computer hebt staan, download je het programma vanaf de officiële Gimp website: www.gimp.org

Het installeren van Gimp is eenvoudig en zo gebeurd.

Let op! Als je al een oudere versie van Gimp op je computer had staan, kun je het beste eerst de oude versie verwijderen.  Lukt het niet de nieuwste versie te installeren, neem dan even contact met mij op via mariel@cursusgimp.nl

 

Ziet jouw Gimp er anders uit?

Als je na het installeren het programma Gimp voor de allereerste keer opent, ziet het venster er anders uit dan het beeld in de video’s van deze cursus.  Daarom gaan we eerst even stap voor stap doornemen wat je zoal ziet in Gimp en laten ik je zien hoe je het Gimp venster instelt zoals het venster in de cursus video’s.

Het is zeker handig om deze les goed onder de knie te hebben zodat je niet schrikt als je per ongeluk een venster sluit of je gereedschapskist kwijt bent. Via deze les vindt je hem zeker weer terug.

LET OP: Als je de nieuwste versie van Gimp net hebt geïnstalleerd, kan het zijn dat jouw gereedschapskist plaatjes er anders uitzien dan die op mijn scherm. In onderstaande video vertel ik; hoe je in de voorkeuren van Gimp de kleur van het Windows scherm kunt wijzigen en hoe je het Icon thema wijzigt. Het Icon-thema is verantwoordelijk voor de weergave van de plaatjes in de gereedschapskist. Je kunt dan ook de iconen vergroten, standaard zijn ze erg klein.

 

Werkwijze voor het instellen van je Gimpvenster

  • ga je naar “Bewerken” in de menubalk en dan klik je in het Dropdownmenu op “Voorkeuren”.
  • In het voorkeuren venster ga je in het linkervenster naar “Thema” en deze stel je aan de rechterkant in op “Light”
  • Dan ga je in het linkervenster naar “Icoonthema”, deze stel je in op “Color” onderin datzelfde venster kun je klikken op het balkje met de tekst: “Gebruik Pictogramgrootte van het thema,” Daar kies je voor “Aangepaste Pictogramgrootte”  Je kunt deze naar eigen wens aanpassen.
  • Dan ga je in het linkervenster naar “Gereedschapskist” en dan zie je aan de rechterkant een aantal opties met kruisjes ervoor. Je verwijdert dan het kruisje voor “Gebruik gereedschapsgroepen”.

 

Meer informatie over de Gimp Voorkeuren vind je in de cursus c.q. naslagwerk “Gimp Voorkeuren”

 

Bekijk de video hieronder:

Gimp update: Elke keer dat er een nieuwe Gimp update uitkomt, zijn er weer meer stukjes tekst vertaald in het Nederlands.  In de video hierboven zie je dat het onderdeel Gereedschapskist in de voorkeuren nog niet helemaal goed vertaald was. “Use toolgroups” is nu vertaald in “Gebruik Gereedschapsgroepen”.  Deze kun je uitzetten om in de gereedschapskist alle gereedschappen te zien en niet alleen de groepen.

Je Gimp venster ziet er nu ongeveer zo uit:

.
.
In de video hieronder leer je meer over het Gimp venster zelf. De verschillende onderdelen, en hoe je je beeldscherm zelf naar eigen wens kunt indelen. En vast een kleine uitleg over het lagenvenster.

 

Bijgewerkt op 28-04-2018 voor GIMP versie 2.10.18
BEKIJK ALLE Voeg notitie toe
JIJ
Voeg een reactie toe
 
© 2021 Mariella Wassing - Powered by Maatos