• Geen producten in je winkelmand.

  • Log in

Les 1.1 Wat zie je zoal in het Gimp venster?

Het programma Gimp opstarten

Als je Gimp nog niet op je computer hebt staan, download je het programma vanaf de officiële Gimp website: www.gimp.org

Het installeren van Gimp is eenvoudig en zo gebeurd.

Let op! Als je al een versie van Gimp op je computer hebt staan, kun je het beste eerst de nieuwste versie installeren. Is jouw versie ouder of gelijk aan Gimp 2.8, dan moet je Gimp eerst volledig verwijderen voordat je een nieuwe versie kunt installeren.

Ziet jouw Gimp er anders uit?

Als je na het installeren het programma Gimp voor de allereerste keer opent, ziet het venster er anders uit dan het beeld in de video’s van deze cursus.

Het beeld is donker, de icoontjes hebben een andere kleur en een andere maat en de gereedschapskist lijkt veel minder gereedschappen weer te geven.

Daarom gaan we eerst even stap voor stap doornemen wat je zoal ziet in het Gimpvenster, dan laat ik je zien hoe je het Gimp venster instelt zoals het beeld in de cursus video’s.

Het is zeker handig om deze les goed onder de knie te hebben zodat je niet schrikt als je per ongeluk een venster sluit of je gereedschapskist kwijt bent. Via deze les vindt je hem zeker weer terug.

 


 

Werkwijze voor het instellen van je Gimpvenster

  • Ga naar “Bewerken” in de menubalk en klik in het drop-down menu op “Voorkeuren”.
  • In het Voorkeuren venster klik je in de lijst aan de linkerkant op de tekst “Thema” en deze stel je aan de rechterkant in op “Light”.
  • Dan ga je in het linker venster naar “Icoonthema”, deze stel je in op “Color” onderin datzelfde venster kun je klikken op het balkje met de tekst: “Gebruik Pictogramgrootte van het thema”. Daar kies je voor “Aangepaste Pictogramgrootte”  Je kunt deze naar eigen wens aanpassen.
  • Dan ga je in het linker venster naar “Gereedschapskist” en dan zie je aan de rechterkant een aantal opties met kruisjes ervoor. Je verwijdert dan het kruisje voor “Gebruik gereedschapsgroepen”.

 

Meer informatie over de Gimp Voorkeuren vind je in de cursus c.q. naslagwerk “Gimp Voorkeuren”


 

Bekijk de video hieronder:

 Gimp update
: Elke keer dat er een nieuwe Gimp update uitkomt, zijn er weer meer stukjes tekst vertaald in het Nederlands.  In de video hierboven zie je dat het onderdeel Gereedschapskist in de voorkeuren nog niet helemaal goed vertaald was. “Use toolgroups” is nu vertaald in “Gebruik Gereedschapsgroepen”.  Deze kun je uitzetten om in de gereedschapskist alle gereedschappen te zien en niet alleen de groepen.


Je Gimp venster ziet er nu ongeveer zo uit:


In de video hieronder leer je meer over het Gimp venster zelf. De verschillende onderdelen, en hoe je je beeldscherm zelf naar eigen wens kunt indelen. En vast een kleine uitleg over het lagenvenster.


 

Bijgewerkt op 28-04-2018 voor GIMP versie 2.10.18
BEKIJK ALLE Voeg notitie toe
JIJ
Voeg een reactie toe
 
© 2024 Mariella Wassing - Powered by Maatos