• Geen producten in je winkelmand.

 • Log in

Een handig naslagwerk over de voorkeuren van Gimp

Elke “les” bevat een video over één van de onderdelen van de Gimp voorkeuren. Ze staan in de volgorde zoals deze in de Gimp voorkeuren getoond wordt. Er wordt niet op alle voorkeuren even diep ingegaan omdat het anders een heel technisch verhaal wordt en cursusgimp.nl moet juist interessant blijven voor iedereen. Maar ik wil wel graag overal even iets over vertellen en daarbij zo informatief mogelijk te zijn. Waarom zou je deze instellingen gebruiken, of waarom juist gewoon laten staan zoals het staat. En wat betekenen al die moeilijke termen.

Het is de bedoeling dat je deze “cursus” kunt gebruiken als handig naslagwerk. Gimp donker of licht

Zo vertel ik je bijv. in hoofdstuk 9 en 10 hoe je de achtergrond van Gimp kunt veranderen van kleur.  en hoe je de iconen in de gereedschapskist veranderd naar gekleurde icoontjes.

 

Als je Gimp net hebt geïnstalleerd, ziet het er nl. anders uit dan in mijn video’s. Je kunt dat zelf aanpassen naar je eigen wens.

Voor iedereen die dieper op de materie in wil gaan, staat er onder sommige video’s een link waar je eventueel meer informatie kunt vinden over dat onderwerp.

 

gimp voorkeuren

Om beter met Gimp te kunnen werken, heb ik de basiscursus Gimp voor beginners geschreven. Daarna kun je nog de vervolgcursus Gimp deel 1 gaan doen en de vervolgcursus deel 2.

Wil je meer creatief bezig zijn met Gimp, bekijk dan eens de cursussen over de plugin G’Mic; een verzameling filters voor urenlang fotoshop plezier.

Je kunt Gimp gratis downloaden op de officiële website van Gimp: www.gimp.org

 

Helping Heroes

D.m.v. de aanschaf van deze cursus steun je de stichting Helping Heroes. Lees er meer over op mijn blog.

Over de instructeur

Profielfoto

mariel

Mijn naam is Mariëlla Wassing en ik werd op 1 april 1966 geboren te Gouda. als peuter en kleuter tekende ik al veel en eenmaal op school kreeg ik vaak goede cijfers voor tekenen maar ook voor wiskunde. Dat bleek een prima combinatie voor het leren van grafische software. Ik kon op een gegeven moment een baan krijgen bij een reclame bedrijf als ik binnen enkele weken het programma Adobe Photoshop voldoende beheerste om mijn opdrachten uit te kunnen voeren. En dat is me gelukt zonder één enkele cursus of schooldag. Ik vond het werken met grafische programma's zo leuk dat ik ook met andere programma's van Adobe leerde werken. Tijdens mijn carrière in de grafische industrie leerde ik in de praktijk nog veel meer over digitaal beeld.  Ik vond het vooral leuk om mijn kennis door te geven aan de stagiaires die ik begeleidde van het Grafisch Lyceum en het Nimeto. Na mijn grafische werkzaamheden kon ik geen afscheid nemen van het fotoshoppen. Ik deed mee aan allerlei fotoshop wedstrijden om mijn skills te verbeteren, met succes! Maar omdat ik het Adobe pakket toch te duur vond voor thuisgebruik, zocht ik uiteindelijk een voordeliger alternatief.  En zo vond ik mijn nieuwe vriend: Gimp. Het afscheid  nemen van Adobe viel wel wat zwaar. Ik ontdekte dat er maar weinig Nederlandse handleidingen te vinden waren over het programma Gimp. Ik heb toen besloten om zelf wat YouTube tutorials te maken. Het spreekwoord: "Al doende leert men." is hier dan ook volledig op zijn plaats. De eerste reacties op mijn video's waren zo leuk dat ik besloot een complete cursus te schrijven.  En nog eentje, en nog eentje, en wie weet nog wel meer. Want vooral die leuke reacties geven mij dan weer de kick om nog meer leuke lessen te maken. Als ik niet bezig ben met het bewerken van afbeeldingen, dan vind je mij achter de schildersezel met kwast en olieverf, of wandelend in een natuurgebied, gewapend met mijn digitale camera.

Bekijk meer cursussen van mariel →

Cursusoverzicht

H1. Voorkeuren introductie Gratis 00:02:00
H2. Systeembronnen 00:06:00
H3. Kleurbeheer 00:02:00
H4. Importeren/exporteren 00:07:00
H5. Gereedschapsopties Gratis 00:05:00
Standaard Afbeelding / Raster
H6. Standaardafbeelding 00:03:00
H7. Standaard Raster 00:05:00
Interface
H8. Interface 00:09:00
H9. Thema 00:02:00
H10. Icoonthema 00:03:00
H11. Gereedschapskist Gratis 00:04:00
H12. Standaardinstellingen dialoogvensters 00:10:00
H13. Hulpsysteem 00:02:00
H14. Weergave Interface 00:02:00
H15. Vensterbeheer 00:02:00
Afbeeldingsvensters
H16. Afbeeldingsvensters 00:13:00
H17. Weergave Afbeeldingsvensters 00:06:00
H18. Titel & Status 00:01:00
H19. Kleven 00:01:00
Invoerapparaten
H20. Invoer apparaten 00:01:00
H21. Invoercontrollers 00:02:00
H22. Mappen 00:00:00
Dokbare Vensters
H23. Navigatievenster 00:05:00

Reviews

4.6

4.6
7 beoordelingen
 • 5 Sterren4
 • 4 Sterren3
 • 3 Sterren0
 • 2 Sterren0
 • 1 Sterren0
 1. 5

  ik vind het heel goed zo leer ik weer wat bij van mij mag er een volgende cursus uitkomen.
  alvast bedankt voor alles
  Leliana

 2. Gratis cursus voorkeuren Gimp

  5

  Ik ben geen nieuwe gebruiker van Gimp, doch het was toch een hele ervaring om deze cursus te doorlopen. Er zijn toch een aantal instellingen die mij onbekend waren. Dus zowel voor beginners en wat verder gevorderden nuttig.

 3. Nuttig en helder

  5

  weer een prima cursus vol tips om vlotter met Gimp te kunnen werken. Vooral de uitleg over het navigatievenster gaat me veel tijdwinst opleveren. Bravo!

 4. toch we een paar mooie trucjes bijgeleeerd

  4

  Daar ik ongeveer 2 jaar geleden gimp ben beginnen te gebruiken op aanraden van een vriendin die fotograaf is kwam ik al snel bij jou youtube kanaal terecht daar heb ik dan ook ‘alles’ wat ik weet van jou geleerd, dit naslagwerk is voor mij persoonlijk een mooie samenvatting van zeer interessante instellingen die het gebruik van gimp veel vergemakkelijken, met vallen en opstaan leer je best wel wat bij maar dan heb je er ook de frustraties bij, kortom zeer leerrijk voor beginnende gimpers als ook voor gimpers die het programma een beetje kennen

 5. beetje wegwijs in Gimp

  4

  Als absolute newbee gaat het mij soms een beetje te snel, ook zie ik dat mijn scherm er vaak anders uitziet dan in het voorbeeld. Ik werk wel me de laatste versie van Gimp.
  Veel terugspoelen dus om e.e.a nog eens bekijken.
  Ik heb er in ieder geval veel van geleerd maar moet zeker ook de cursus werken met Gimp gaan volgen.

 6. GIMP Voorkeuren

  5

  Wat een hoeveelheid informatie over de voorkeuren. Stevig, maar en must. Ik heb gelijktijdig met het bespreken van dit naslagwerk mijn voorkeuren in het programma GIMP 2.10.22 aangepast én weet ze nu te vinden.

 7. Fijne duidelijke cursus

  4

  Ik vond alles goed te volgen. Omdat alles wordt behandeld in de volgorde zoals ook in de gimp bewerken/voorkeuren wordt behandeld is het duidelijk en goed te volgen.

© 2024 Mariella Wassing - Powered by Maatos