• Geen producten in je winkelmand.

 • Log in

Leer je (RAW) foto’s bewerken met Darktable

Wat is Darktable precies?

Het programma Darktable is een grafisch programma dat je gratis kunt downloaden via www.darktable.org. Je kunt er net als in Adobe Lightroom je foto’s mee bewerken en archiveren. Het is vooral interessant voor iedereen die meer wil doen met digitale fotografie. Met Darktable kun je o.a. RAW, jpg en tif bestanden openen, archiveren en bewerken.

Donkere Kamer
Darktable kun je vergelijken met de Donkere kamer uit de tijd van de filmrolletjes en de analoge camera’s. Je begint met een “lichtbak” waar je de filmstrips kunt bekijken, vergelijken en sorteren. Vervolgens kun je geselecteerde foto’s bewerken in de “ontwikkelen” ruimte. Daar heb je tientallen modules tot te beschikking en je kunt gebruik maken van stijlen waarmee je je foto’s eenvoudig in één klik een andere look kunt geven.

Je kunt met Darktable o.a.

 • Foto’s labelen en voorzien van meta gegevens en dus makkelijker terugvinden op je harde schijf
 • RAW foto’s openen, bekijken en bewerken
 • Werken met tientallen modules voor het verbeteren en optimaliseren van je foto’s
 • Alles uit je foto’s halen wat er in zit en nog meer
 • Foto’s nabewerken met Gimp. In principe is Darktable een stand-alone programma, maar als je ook Gimp hebt geïnstalleerd, is het bijvoorbeeld mogelijk om een RAW bestand te openen in het programma Gimp. Dan wordt automatisch Darktable opgestart, en zodra je klaar bent in Darktable wordt de afbeelding naar Gimp getransporteerd voor nabewerking.

 


 

In onderstaande voorbeelden kun je zien wat een krachtig programma Darktable is. Zowel voor de beginnende als de professionele fotograaf.

 


Camera support

Darktable ondersteund meer dan 300 merken en types camera’s. Een lijst daarvan vind je via deze link: Camera support.

 

 


Vast een eerste tip:

Om eenvoudig te wisselen tussen het programma Darktable en de video’s in de cursus, kun je in Windows handig gebruik maken van de Windows toets op je toetsenbord. Op het moment dat je daarop drukt terwijl je een full screen video bekijkt, komt onderin de menubalk tevoorschijn zodat je op het Gimp icoontje kunt klikken. Zodra je de handeling hebt gedaan, klik je weer op het icoontje van je browser om terug te keren naar de video.

 


 

In deze cursus wordt je stap voor stap door het programma geleid d.m.v. het bekijken van korte video’s en het maken van eenvoudige opdrachten. Zo leer je in je eigen tempo hoe het programma Darktable werkt. Met duidelijke en makkelijk te volgen video’s wordt je stap voor stap door het programma geleid zodat  je snel aan de slag kunt gaan met je eigen foto’s.

Om goed te kunnen oefenen, kun je in de lessen diverse RAW foto’s downloaden. Je hoeft dus nog niet direct met je eigen foto’s te werken.

 

Als je deze cursus hebt afgerond, kun je zelf…

 • Je foto’s voorzien van meta data
 • Je foto’s labelen en ordenen
 • Een snelle optimalisatie uitvoeren
 • Je foto’s verbeteren op het gebied van kleur, belichting, scherpte, uitsnede en perspectief.
 • Een foto gedeeltelijk bewerken met maskers
 • Werken met een heleboel handige filters

 

Waaruit bestaan de lessen Darktable?

Elke les heeft één of meerdere video’s. Onder de video’s staat informatie over de betreffende onderdelen in Darktable. Eventuele informatie voor zeer geavanceerd gebruikt kan worden bekeken via diverse links onderaan de lessen. Na het bekijken van de video’s kun je aan de slag met je eigen foto’s of met de foto’s die je kunt downloaden in de lessen.

Heb je vragen? Stel deze dan in het Cursus forum. Of neem contact op met Mariel@cursusgimp.nl

Wil je later nog eens kijken hoe een handeling ook alweer precies ging? Dan kun je altijd kosteloos weer inloggen en al het materiaal nog eens bekijken. Als er inmiddels een update is geweest, wordt het lesmateriaal aangepast. Als er updates of aanvullingen zijn, krijg je een mailtje ter notificatie.

 

Voor wie is deze cursus geschikt?

Voor iedereen die meer wil doen met digitale foto’s.  Zowel amateur- als professionele fotografen werken met Darktable.  Met Darktable heb je totale controle hebt over je fotobewerkingen, waarbij je niet vastzit aan vaste templates. Je kunt Darktable gratis downloaden vanaf Darktable.org. Darktable is te downloaden voor o.a. Windows, Linux en MacOs.

 

Wil je je foto’s ook nabewerken met Gimp? Dan is de basiscursus Gimp of één van de vervolgcursussen wellicht ook iets voor jou.

 

Over de instructeur

Profielfoto

mariel

Mijn naam is Mariëlla Wassing en ik werd op 1 april 1966 geboren te Gouda. als peuter en kleuter tekende ik al veel en eenmaal op school kreeg ik vaak goede cijfers voor tekenen maar ook voor wiskunde. Dat bleek een prima combinatie voor het leren van grafische software. Ik kon op een gegeven moment een baan krijgen bij een reclame bedrijf als ik binnen enkele weken het programma Adobe Photoshop voldoende beheerste om mijn opdrachten uit te kunnen voeren. En dat is me gelukt zonder één enkele cursus of schooldag. Ik vond het werken met grafische programma's zo leuk dat ik ook met andere programma's van Adobe leerde werken. Tijdens mijn carrière in de grafische industrie leerde ik in de praktijk nog veel meer over digitaal beeld.  Ik vond het vooral leuk om mijn kennis door te geven aan de stagiaires die ik begeleidde van het Grafisch Lyceum en het Nimeto. Na mijn grafische werkzaamheden kon ik geen afscheid nemen van het fotoshoppen. Ik deed mee aan allerlei fotoshop wedstrijden om mijn skills te verbeteren, met succes! Maar omdat ik het Adobe pakket toch te duur vond voor thuisgebruik, zocht ik uiteindelijk een voordeliger alternatief.  En zo vond ik mijn nieuwe vriend: Gimp. Het afscheid  nemen van Adobe viel wel wat zwaar. Ik ontdekte dat er maar weinig Nederlandse handleidingen te vinden waren over het programma Gimp. Ik heb toen besloten om zelf wat YouTube tutorials te maken. Het spreekwoord: "Al doende leert men." is hier dan ook volledig op zijn plaats. De eerste reacties op mijn video's waren zo leuk dat ik besloot een complete cursus te schrijven.  En nog eentje, en nog eentje, en wie weet nog wel meer. Want vooral die leuke reacties geven mij dan weer de kick om nog meer leuke lessen te maken. Als ik niet bezig ben met het bewerken van afbeeldingen, dan vind je mij achter de schildersezel met kwast en olieverf, of wandelend in een natuurgebied, gewapend met mijn digitale camera.

Bekijk meer cursussen van mariel →

Inhoud

Hoofdstuk 1: Starten met Darktable
Les 1 – Starten met Darktable Gratis 00:06:00
Opdracht les 1 00:02:00
Wat te doen als het niet werkt? 00:10:00
Les 2A – Bibliotheek weergave, importeren en linkerpaneel 00:23:00
Les 2B bibliotheek rechter paneel en paneel onder 00:00:00
Les 2C Foto’s importeren vanaf camera of SD kaart 00:10:00
Les 2D Foto’s exporteren 00:00:00
Opdracht les 2 00:10:00
Les 3 De Ontwikkelen weergave 00:07:00
Opdracht les 3 00:05:00
Les 4A De Duplo beheerder en foto’s verwijderen 00:15:00
Les 4B Meer over stijlen 00:02:00
Opdracht les 4 00:05:00
Les 5 Momentopname en Snelle toegang 00:16:00
Opdracht les 5 00:10:00
Les 6 Icoontjes onder het ontwikkelvenster 00:15:00
Opdracht les 6 00:10:00
Les 7 Zo open je een enkele RAW foto in Gimp 00:05:00
Opdracht les 7 00:05:00
Les 8 Metadata, Labelen en Sorteren 00:05:00
Opdracht les 8 00:15:00
Hoofdstuk 2 Werken met Modules
Over Modules in het algemeen 00:02:00
Les 9 – Basiscurve 00:07:00
Opdracht les 9 Gratis 00:10:00
Les 10 – Orientatie 00:01:00
Opdracht les 10 00:03:00
Les 11 – Lenscorrectie 00:15:00
Opdracht les 11 00:05:00
Les 12 Module Bijsnijden en module orientatie 00:15:00
Opdracht les 12 00:10:00
Les 13 Roteren en perspectief 00:15:00
Opdracht les 13 00:05:00
Les 14 Belichting 00:05:00
Opdracht les 14 00:10:00
Les 15 Ruisreductie Gratis 00:17:00
Opdracht les 15 00:05:00
Les 16 witbalans 00:10:00
Opdracht les 16 00:05:00
Les 17 – Werken met maskers 00:07:00
Opdracht les 17 00:10:00
Darktable Workflow Gratis 00:03:00
Korte video’s met studies. 00:15:00

Reviews

4.2

4.2
6 beoordelingen
 • 5 Sterren3
 • 4 Sterren2
 • 3 Sterren0
 • 2 Sterren1
 • 1 Sterren0
 1. erg zinvolle basis cursus Darktable

  5

  Net als bij Gimp verstaat Mariel de kunst om de stof erg simpel weer te geven. Door het volgen van deze cursus heb ik een aardig idee hoe DT werkt, en hoe ik me daar verder in kan verdiepen. De lessen zijn goed opgebouwd, en de oefeningen prima om te doen. Ik ga vanaf hier lekker zelf aan het werk om te spelen met opties.
  Een echte aanrader, en het geld meer dan waard!

 2. super

  4

  Wat een prachtige lessen. Duidelijke uitleg, uitleg niet te snel en met duidelijke video’s.
  Een onderwerp per les is prettig.
  Per les kun je een antwoord of reactie geven en deze wordt snel beantwoord.
  Alle lessen kun je weer terug kijken als je de cursus hebt afgerond.
  Kortom een zeer fijne cursus.

 3. 4

  Beste Mariel
  Ik ben heel blij deze cursus te kunnen volgen. Het was een duidelijke uitleg met duidelijke video’s. Het is tevens fijn dat je per les een reactie kon nalaten of vragen kunt stellen die snel beantwoord werden. Heel positief is ook dat als je alle lessen hebt doorgenomen, als de cursus is afgerond, je altijd kunt terugblikken op alle lessen en video’s.
  Alleen wat jammer dat het hierbij voorlopig stopt want er zijn nog heel veel gereedschappen die ik nog zou willen leren, o.a. het retoucheren, … die toch tamelijk veel gebruikt wordt.
  Hopen maar dat er nog een vervolg komt!
  Tot hoors,
  Nicole

  • Beste Nicole
   Dankjewel voor je uitgebreide review, ik ben zeker van plan om meer gereedschappen te gaan uitleggen. Of dat in een nieuwe cursus wordt, of dat ik deze ga uitbreiden met extra lessen, daar ben ik nog niet uit. Maar dat komt binnenkort vast wel.
   Allereerst ga ik nu heel hard werken om de cursus te updaten zodat hij past bij de huidige versie van Darktable. De eerste twee lessen zijn al aangepast.
   Wordt vervolgd!
   Mariel

 4. Niet geschikt voor mij

  2

  Voordat ik aan deze cursus begon, vroeg ik jouw advies over welke cursus mij het beste zou kunnen helpen voor het aanleggen van een grote familiecollectie. Deze verzameling bestaat uit vooral oud(er) materiaal dat overwegend kwalitatief van een laag niveau is, maar dat ik met een relatief goede scanner heb gedigitaliseerd.
  Ik hoopte door deze cursus op een relatief eenvoudige manier mijn verzameling (vooral automatisch) te kunnen aanpassen op basis van een advies over de beste aanpassingen.
  Dat is mij erg tegengevallen omdat Darktable (voor mij, als volslagen amateur over fotobewerking) nauwelijks zichtbare verbeteringen voorstelde en omdat handmatige aanpassingen ingewikkeld (veel onbekende begrippen) en ook tijdrovend zijn.
  Inmiddels heb ik gelukkig wel enkele andere bewerkingsprogramma’s die eenvoudig en snel aanpassingen voorstellen.

  • Beste Wim
   Dank voor de review, het spijt me te horen dat je teleurgesteld bent in het advies dat ik je gegeven heb. Ik begrijp uit je verhaal dat het programma te hoog gegrepen is. Jammer, want Darktable kan echt hele mooie resultaten geven. Het is alleen geen programma dat je binnen enkele lessen volledig onder de knie zult hebben, veel oefenen is met dit programma echt belangrijk.
   Mariella

 5. 5

  Goede cursus om fotobijwerken met darktable onder de knie te krijgen. Ik kijk nog wel regelmatig terug om te kijken hoe het ook weer ging. Dat is ook een voordeel van deze cursus, je kunt het altijd (gedeeltelijk) terugkijken. Alles wordt duidelijk uitgelegd met tekst en video.

  • Dank voor de mooie review Luc. Het is zeker verstandig om zo af en toe je kennis weer even op te frissen en de lessen nog eens door te lopen. Of deze te gebruiken als naslagwerk.
   Heel veel plezier met de opgedane kennis in ieder geval.
   Mariel

 6. Darktable goed uitgelegd

  5

  Dankjewel voor deze cursus. Het wordt goed en duidelijk uitgelegd en ik heb het met plezier gevolgd.
  Bij vragen kreeg ik ook vrij snel antwoord. Een aanrader.

© 2024 Mariella Wassing - Powered by Maatos