• Geen producten in je winkelmand.

 • Log in

Vervolgcursus Gimp deel 2 – Fotobewerking

In deze uitgebreide Vervolgcursus Gimp deel 2 leer diverse technieken voor fotobewerking, zodat je jouw foto’s kunt omtoveren naar creatieve hoogstandjes. We werken hierbij met het programma Gimp dat je gratis kunt downloaden van de officiële Gimp website.

 

Een greep uit de lessen in deze cursus:

 • Ruis verwijderen en nevel verwijderen
 • Kleine en grotere vlekjes wegwerken (ook rode ogen)
 • Kleurfilters toepassen zoals:
  -kleurbalans – kleurtemperatuur
  -tint/verzadiging – helderheid en contrast
  – niveaus en curves
 • Werken met laagmaskers
 • Werken met laagmodus (inclusief pdf met alle laagmodi uitgelegd)
 • BONUS Hoofdstuk Foto’s restaureren/opknappen uit de oude doos

 

Voor wie is deze cursus geschikt?

Voor iedereen die de basis van Gimp al onder de knie heeft en meer wil leren.  Ervaring leert dat vooral 55 plussers veel plezier beleven aan deze cursus. Zowel om oude foto’s te digitaliseren als gewoon lekker creatief bezig te zijn met de computer. Maar ook mensen met webshops en andere ondernemers vinden het fijn om met Gimp te werken omdat je met Gimp totale controle hebt over je ontwerpen en fotobewerkingen, waarbij je niet vastzit aan vaste templates. Je kunt Gimp gratis downloaden van www.gimp.org. Gimp is vooral geschikt voor Windows en Linux en Mac gebruikers kunnen de cursus ook doen, maar moeten rekening houden met het feit dat er kleine verschillen zijn met de Windowsversie. De algemene handelingen zijn vrijwel gelijk, maar sneltoets combinaties bijvoorbeeld kunnen verschillen.


 

Instructievideo’s

Foto’s bewerken leer je vooral door zelf te doen en te ervaren. Elke les heeft minimaal één video waarin het onderwerp van de les duidelijk wordt uitgelegd. Gebruik de Windows toets op je toetsenbord om eenvoudig te wisselen tussen het programma Gimp en video’s als je deze bekijkt in full screen mode.

 

Oefenfoto’s

Onderaan elke les staan één of meerdere oefenfoto’s om te downloaden. Hiermee kun je de lessen uit de vervolgcursus Gimp deel 2 eenvoudig meedoen. Je kunt elke les ook uitvoeren met foto’s uit je eigen collectie. Denk er dan wel aan om een kopie te maken van je bestand.

 

Gratis PDF met voorbeelden van alle laagmodi

In les 5 : Wat is een laagmodus? kun je een pdf downloaden met voorbeelden van alle laagmodi met een korte uitleg erbij.

 

Volgorde is niet belangrijk

Je kunt Vervolgcursus Gimp deel 2 op volgorde van lessen doen, maar ook in zelf gekozen volgorde. Ook na afronden van de cursus kun je altijd weer terugkomen om een lessen nog eens te bekijken of om een opfriscursus te doen.

Basiscursus Gimp

Als je nog nooit met een grafisch programma als Gimp hebt gewerkt, wil je liever eerste de basis van het werken met Gimp goed onder de knie hebben. Begin dan met de basiscursus Gimp. Deze cursus is net alle cursussen op deze website eenvoudig te volgen in je eigen tempo. Je maakt dan eenvoudige oefeningen waarmee je al snel je weg vindt in het programma Gimp. De basiscursus Gimp vindt je hier.

Leer een ongewenst object verwijderen met vervolgcursus Gimp deel 2
vlekjes wegwerken

 

Nevel verwijderen in een foto doe je eenvoudig met Gimp
Nevel verwijderen

 

Leer eenvoudig ruis verwijderen met Gimp
Ruis verminderen

 

Leer een foto in twee delen bewerken met Gimp
Foto bewerken in 2 delen en zwart wit maken

 

Leer werken met lagen en laagmaskers voor het betere fotoshopwerk met Gimp
Fictieve advertentie maken met laagmodus en maskers

 

Verander een object van kleur met slim gebruik van laagmodus
Object van kleur veranderen met gebruik van laagmodus
foto's uit de oude doos opknappen
Foto’s uit de oude doos (BONUS Hoofdstuk)

Over de instructeur

Profielfoto

mariel

Mijn naam is Mariëlla Wassing en ik werd op 1 april 1966 geboren te Gouda. als peuter en kleuter tekende ik al veel en eenmaal op school kreeg ik vaak goede cijfers voor tekenen maar ook voor wiskunde. Dat bleek een prima combinatie voor het leren van grafische software. Ik kon op een gegeven moment een baan krijgen bij een reclame bedrijf als ik binnen enkele weken het programma Adobe Photoshop voldoende beheerste om mijn opdrachten uit te kunnen voeren. En dat is me gelukt zonder één enkele cursus of schooldag. Ik vond het werken met grafische programma's zo leuk dat ik ook met andere programma's van Adobe leerde werken. Tijdens mijn carrière in de grafische industrie leerde ik in de praktijk nog veel meer over digitaal beeld.  Ik vond het vooral leuk om mijn kennis door te geven aan de stagiaires die ik begeleidde van het Grafisch Lyceum en het Nimeto. Na mijn grafische werkzaamheden kon ik geen afscheid nemen van het fotoshoppen. Ik deed mee aan allerlei fotoshop wedstrijden om mijn skills te verbeteren, met succes! Maar omdat ik het Adobe pakket toch te duur vond voor thuisgebruik, zocht ik uiteindelijk een voordeliger alternatief.  En zo vond ik mijn nieuwe vriend: Gimp. Het afscheid  nemen van Adobe viel wel wat zwaar. Ik ontdekte dat er maar weinig Nederlandse handleidingen te vinden waren over het programma Gimp. Ik heb toen besloten om zelf wat YouTube tutorials te maken. Het spreekwoord: "Al doende leert men." is hier dan ook volledig op zijn plaats. De eerste reacties op mijn video's waren zo leuk dat ik besloot een complete cursus te schrijven.  En nog eentje, en nog eentje, en wie weet nog wel meer. Want vooral die leuke reacties geven mij dan weer de kick om nog meer leuke lessen te maken. Als ik niet bezig ben met het bewerken van afbeeldingen, dan vind je mij achter de schildersezel met kwast en olieverf, of wandelend in een natuurgebied, gewapend met mijn digitale camera.

Bekijk meer cursussen van mariel →

Cursusoverzicht

Les 1. Ruis verminderen Gratis 00:10:00
Toets Les 1 Onbeperkt
Les 2. Nevel verwijderen 00:10:00
Toets Les 2 Onbeperkt
Les 3. Kleine en grote vlekjes wegwerken 00:17:00
Toets Les 3 Onbeperkt
Les 4: Rode ogen verbeteren 00:05:00
Les 5. Wat is een laagmodus? 00:05:00
Oefening: Slim toepassen van laagmodus 00:09:00
Toets Les 5 Onbeperkt
Les 6. Werken met laagmaskers 00:10:00
Toets Les 6 Onbeperkt
Oefening: Afbeelding gedeeltelijk vervagen 00:07:00
Oefening: Fictieve Make-up advertentie 00:15:00
Les 7. Introductie filters Menu Kleuren 00:06:00
Les 8. Kleurbalans 00:06:00
Toets Les 8 Onbeperkt
Les 9. Kleurtemperatuur 00:03:00
Toets Les 9 Onbeperkt
Les 10. Tint Intensiteit / Tint verzadiging 00:10:00
Oefening: Tint verzadiging 00:26:00
Toets Les 10 Onbeperkt
Les 11. Belichting – helderheid – contrast Gratis 00:07:00
Toets Les 11 Onbeperkt
Les 12. Niveaus 00:13:00
Toets Les 12 Onbeperkt
Les 13. Curves 00:07:00
Oefening: Foto bewerken in delen 00:10:00
Toets Les 13 Onbeperkt
Bonus - Zo bewerk je foto's uit de oude doos
Hele oude zwart-wit foto restaureren 00:55:00
Een foto met een blauwe waas verbeteren 00:09:00

Reviews

5

5
5 beoordelingen
 • 5 Sterren5
 • 4 Sterren0
 • 3 Sterren0
 • 2 Sterren0
 • 1 Sterren0
 1. Cursus Gimp 2

  5

  Leuke cursus, ik heb vaker een cursus Gimp gedaan. Maar vond deze super de reden was de uitleg in kleuren over curven, nevel, niveau en dergelijke. Heb over deze onderwerpen meer inzicht gekregen .Ook het hoofdstuk laagmaskers kwam goed over.
  Willem Veldhuizen

  • Dankjewel!

   5

   Beste Willem

   Ik heb eindelijk ontdekt hoe ik je netjes kan bedanken voor de mooie review, ook ik leer dagelijks nog nieuwe dingen bij 😉

   Veel plezier met het programma Gimp verder
   Mariel

 2. Alweer erg prettige cursus

  5

  Wat is dit een fijne manier om heel veel praktische zaken te leren over bewerken van foto’s met Gimp. Ik vind het erg prettig om op deze manier een duidelijk overzicht te krijgen, met alle mogelijkheden om dit later nog eens te bekijken.
  Zelf ben ik nu bezig om de verschillende oefeningen ook met eigen foto’s uit te proberen, om zo mijn handelen te automatiseren.
  De toetsen hadden voor mij persoonlijk niet gehoeven; ik vind het veel prettiger om te merken met hoeveel gemak ik nu met Gimp aan het werk kan.

  Het geeft me ook heel veel inspiratie om te technieken vanuit Lightroom te gebruiken in Gimp. Zo kan je bijvoorbeeld een radiaalfilter, waarmee je in Lightroom een deel van een foto kan accentueren, natuurlijk goed nabootsen met een cirkel/ovaal, waarbinnen en buiten je een kleurverloop toepast.

  Mariel heeft de gave om lastige stof duidelijk uit te leggen en te larderen met tips en trucs. Dat liet ze al in tal van Youtube filmpjes zien, en doet ze nu in deze cursus opnieuw, systematisch, opbouwend en met leuke voorbeelden.

  In de afgelopen maanden heb ik heerlijk in mijn eigen tempo (bijna) alle cursussen doorgenomen, een fijne manier om te werken. Ik heb me daarbij aangeleerd om met mijn tekentablet te werken. Werken met een tekenstift is toch ‘natuurlijker’, en begint al aardig te wennen!
  En nu lekker verder, eigen foto’s gaan bewerken en tijd nemen om dit verder uit te bouwen.

  Thnx

  • Bedankt voor deze mooie review :-)

   5

   Beste George

   Dankjewel voor deze mooie review, wat een goed idee om op die manier de Lightroom radiaalfilter te imiteren.
   Ik wens je heel veel plezier met het werken met Gimp verder!
   Mariel

 3. Zeer tevreden

  5

  Hier Bea,
  Ik heb zojuist de cursus van de fotobewerking deel 2 afgerond.
  Wat een duidelijke uitleg van de docent.
  Ik heb weer zoveel van haar geleerd dank je wel!!

© 2024 Mariella Wassing - Powered by Maatos