• Geen producten in je winkelmand.

 • Log in

Gimp oefeningen voor gevorderden

In deze minicursus Gimp Oefeningen ga je een aantal leuke oefeningen doen. Je leert hiermee op een speelse wijze je skills verbeteren met Gimp.

Heb je nog helemaal geen ervaring met Gimp en ben je nog niet zo goed met computerprogramma’s? Download Gimp dan vanaf de officiële Gimp website en begin met de basiscursus Gimp voor beginners.

 

Leer je graag werken met een programma d.m.v.  het doen van tutorials? Dan is deze cursus helemaal leuk voor jou. De volgende onderwerpen komen zeker aan bod:

 • Werken met Lagen
 • werken met het Padgereedschap
 • Afbeeldingen verplaatsen
 • Verloop kleuren aanbrengen.
 • Selecteren op diverse manieren
 • Werken met laagmodus
 • Werken met laagmasker
 • Combineren van verschillende afbeeldingen
 • Schalen en draaien
 • Tekst toevoegen
 • Mandala’s maken
 • Penseel op een andere manier gebruiken
 • Werken met filters
 • objecten van kleur veranderen
 • enzovoorts

Welke oefeningen vindt je in deze cursus?

roos van 50

Roos van 50

Met deze leuke oefening maak je een roos met bloemblaadjes van briefjes van 50.

Dit is een leuke oefening om lekker creatief bezig te zijn met je computer, goed voor enkele uren fotoshop plezier. En als je klaar bent met deze oefening kun je je familie en vrienden verbluffen met het resultaat 😉 Dit is meteen ook de moeilijkste oefening van deze cursus.

 

collage zonder precies knippen

Tover een jute zak om in een bedrukte canvas

Laat afbeeldingen in elkaar overlopen en maak gebruik van dezelfde “laagmodus” techniek als in de les met de roos. Op deze manier kun je meerdere foto’s bij elkaar zetten in één afbeelding. Je maakt het af met een textuur laag, in dit geval een grof geweven stof. Dit is een hele handige techniek als je snel een illustratie nodig hebt. Bespaar je de tijd om alle onderdelen heel precies uit te knippen.


patroon ala escher

Maak een patroon in de stijl van M.C. Escher

Deze oefening is helemaal gericht op digitaal tekenen.

Je maakt met het padgereedschap een vorm en leert deze d.m.v. kopiëren en plakken om te toveren in een patroon à la Escher.

Een leuke oefening die je echt stap voor stap moet volgen. Maar als je het goed hebt gedaan een heel mooi resultaat geeft. Deze oefening kan je eindeloos blijven herhalen omdat je zelf ook andere vormen en kleuren kunt gebruiken zodra je de techniek onder de knie hebt.


Het kristal effect

Je krijgt twee bestanden, één van een waterlelie en één van een berg ijsklontjes en daarmee ga je een kristallen bloem creëren.

 

 


glazenbol effect

Het glazenbol effect

Maak ook eens een mooie glazenbol. In deze video leer je werken met filters, en het aanbrengen van glinstereffecten. Ook leuk om eens met andere foto’s te proberen.

 

 


Workshop digitaal foto’s inlijsten

In deze les ga je digitale lijsten aanpassen zodat ze passen om de oefenafbeelding. Je kunt deze oefening ook doen met één van de andere fotolijstjes die je kunt downloaden in de les, samen met de oefenfoto.  Super leerzame praktijk opdracht.

 


Schilder alles goud met Gimp

Ontdek hoe simpel het is om objecten in je afbeelding om te toveren in goud. Pure magie 😉

 


maak de mooiste mandala's met gimp Leer de mooiste Mandala’s maken met Gimp

Door slim gebruik te maken van zelfgemaakte of gedownloade plaatjes, het penseel en het koppelbare venster voor symmetrisch tekenen, kun je hele mooie symmetrische creaties maken. Je leert in deze opdracht ook hoe je heel snel een afbeelding kunt vrijmaken die op een witte achtergrond staat.

 


Gimpfilter Kleine PlaneetMaak kleine planeten met deze standaard Gimp filter

Een hele leuke filter waar je uren zoet mee kan zijn, is de “Kleine Planeet” filter van Gimp. Een filter die de onderkant van je afbeelding inkrimpt en de bovenkant rond trekt zodat je er kleine planeet ontstaat.

Niet voor alle foto’s geschikt, maar zeker leuk om diverse soorten foto’s te proberen.


paars olifantjeLeer in deze les hoe je paarse olifantjes maakt

Een niet al te moeilijke les met een voorbeeldfoto van een babyolifantje in Blijdorp uit eigen collectie. Je leert hier hoe je door gebruik te maken van masker en laagmodi een olifantje realistisch paars kunt schilderen. Voor zover paarse olifantjes realistisch te noemen zijn natuurlijk 😉

 


 

Over de instructeur

Profielfoto

mariel

Mijn naam is Mariëlla Wassing en ik werd op 1 april 1966 geboren te Gouda. als peuter en kleuter tekende ik al veel en eenmaal op school kreeg ik vaak goede cijfers voor tekenen maar ook voor wiskunde. Dat bleek een prima combinatie voor het leren van grafische software. Ik kon op een gegeven moment een baan krijgen bij een reclame bedrijf als ik binnen enkele weken het programma Adobe Photoshop voldoende beheerste om mijn opdrachten uit te kunnen voeren. En dat is me gelukt zonder één enkele cursus of schooldag. Ik vond het werken met grafische programma's zo leuk dat ik ook met andere programma's van Adobe leerde werken. Tijdens mijn carrière in de grafische industrie leerde ik in de praktijk nog veel meer over digitaal beeld.  Ik vond het vooral leuk om mijn kennis door te geven aan de stagiaires die ik begeleidde van het Grafisch Lyceum en het Nimeto. Na mijn grafische werkzaamheden kon ik geen afscheid nemen van het fotoshoppen. Ik deed mee aan allerlei fotoshop wedstrijden om mijn skills te verbeteren, met succes! Maar omdat ik het Adobe pakket toch te duur vond voor thuisgebruik, zocht ik uiteindelijk een voordeliger alternatief.  En zo vond ik mijn nieuwe vriend: Gimp. Het afscheid  nemen van Adobe viel wel wat zwaar. Ik ontdekte dat er maar weinig Nederlandse handleidingen te vinden waren over het programma Gimp. Ik heb toen besloten om zelf wat YouTube tutorials te maken. Het spreekwoord: "Al doende leert men." is hier dan ook volledig op zijn plaats. De eerste reacties op mijn video's waren zo leuk dat ik besloot een complete cursus te schrijven.  En nog eentje, en nog eentje, en wie weet nog wel meer. Want vooral die leuke reacties geven mij dan weer de kick om nog meer leuke lessen te maken. Als ik niet bezig ben met het bewerken van afbeeldingen, dan vind je mij achter de schildersezel met kwast en olieverf, of wandelend in een natuurgebied, gewapend met mijn digitale camera.

Bekijk meer cursussen van mariel →

Cursusoverzicht

Hoofdstuk 1
Roos van 50 euro biljetten deel 1 00:09:00
Roos van 50 euro biljetten deel 2 Gratis 00:18:00
Collage met texturen 00:10:00
Patroon à la M.C. Escher 00:15:00
Het kristal effect 00:15:00
Maak een glazenbol 00:19:00
Foto’s of kunstwerk digitaal inlijsten 00:42:00
Schilder alles goud 00:12:00
Zo maak je de mooiste mandala’s 00:20:00
Kleine Planeet 00:21:00
Paars olifantje 00:13:00
Teksteffect met laagmasker 00:16:00

Reviews

5

5
2 beoordelingen
 • 5 Sterren2
 • 4 Sterren0
 • 3 Sterren0
 • 2 Sterren0
 • 1 Sterren0
 1. mooie manier om te leren werken met lagen

  5

  Weer een leerzame cursus. Het is een fijne manier van werken, met alle oefenbestanden paraat, een duidelijke video en overzichtelijke tekst om alles mee door te nemen.
  Ik heb heel wat geleerd van de mogelijkheden om te ‘toveren’ met lagen. Op deze manier is het fijn oefenen en controleren of alles gaat zoals je het zou willen.
  Ik vond de roos wel heel veel klein geprul, dus ik heb er een soort van tulp van gemaakt, dat scheelde heel wat gedetailleerd werk. Zag er ook mooi uit, dus voor nu ben ik tevreden.
  Ik ga het de komende week nog eens overnieuw doen met paar andere afbeeldingen. Leuk als oefening met mijn tablet.
  In de video laat je niet zien hoe je de tekst maakt, maar met wat zelfredzaamheid kom je een eind.
  Op naar de volgende cursus!

  • Dankjewel voor de mooie review George. Blijven oefenen is zeker een goed plan. Fijn dat je tevreden bent met je tulp 😉 Het gaat inderdaad om de techniek en de werkwijze. Succes met de volgende cursus!
   Mariel

 2. Bruikbaar voor eigen ideetjes

  5

  Dit waren goed uitgelegde oefeningen hoe je GIMP kan gebruiken (dit programma heeft toch wel heel veel mogelijkheden).
  Dankjewel voor de goede uitleg!

© 2024 Mariella Wassing - Powered by Maatos