• Geen producten in je winkelmand.

 • Log in

Dit ga je leren:

De basis van fotobewerking met GIMP.
De geheimen van het programma kennen.
Leer dit Photoshop-alternatief gebruiken.
Aan de hand van video's en opdrachten.

Leer eenvoudig werken met Gimp in deze basiscursus

Wat is Gimp precies?

Het programma Gimp is een grafisch programma waarmee je net als in Adobe Photoshop je foto’s kunt bewerken. Je kunt het voor veel verschillende doeleinden gebruiken, zoals

 • foto’s verbeteren
 • foto’s manipuleren (iets totaal anders maken dan de oorspronkelijke foto)
 • spelen met honderden filters voor creatieve afbeeldingen
 • digitaal tekenen
 • grappige of opvallende tekst effecten maken
 • afbeeldingen ontwerpen voor website, social media of drukwerk

…. en nog veel meer.

Vast een eerste tip:

Om eenvoudig te wisselen tussen het programma Gimp en de video’s in de cursus, kun je in Windows handig gebruik maken van de Windows toets op je toetsenbord. Op het moment dat je daarop drukt terwijl je een full screen video bekijkt, komt onderin de menubalk tevoorschijn zodat je op het Gimp icoontje kunt klikken. Zodra je de handeling hebt gedaan, klik je weer op het icoontje van je browser om terug te keren naar de video.

Windows toetsenbord

 

In deze beginnerscursus wordt je stap voor stap door het programma geleid d.m.v. het bekijken van korte video’s en het maken van eenvoudige opdrachten. Zo leer je in je eigen tempo de basis van het programma Gimp. Alle veelgebruikte gereedschappen worden besproken. En er worden diverse handelingen uitgebreid uitgelegd zoals knippen, plakken, draaien, spiegelen, tekst in een plaatje zetten, foto’s samenvoegen en een ansichtkaart maken.

 

Als je deze cursus hebt afgerond, kun je zelf…

 • werken met de meest gebruikte gereedschappen van Gimp,
 • je eigen foto’s eenvoudig verbeteren,
 • knippen en plakken, draaien en schalen
 • een eenvoudige collage maken,
 • tekst en foto’s in een afbeelding zetten,
 • een eenvoudige digitale tekening maken,
 • en werken met rasters en linialen.
 • kleuren verbeteren en zwart wit maken

 

Waaruit bestaan de lessen Gimp?

Elke les heeft één of twee opdrachten om uit te voeren inclusief oefenfoto’s. De opdrachten mag je ter beoordeling opsturen maar dat is niet noodzakelijk.

Na elke les krijg je een aantal vragen om je kennis over de les te testen.

Heb je vragen? Stel deze dan onder aan de les. Of neem contact op met Mariel via mariel@cursusgimp.nl

Wil je later nog eens kijken hoe een handeling ook alweer precies ging? Dan kan je altijd kosteloos weer inloggen en al het materiaal nog eens bekijken. Als er inmiddels een update is geweest, wordt het lesmateriaal aangepast. Als er updates of aanvullingen zijn, krijg je een mailtje ter notificatie.

 

Voor wie is deze cursus geschikt?

Voor iedereen die wil leren werken met Gimp in de ruimste zin van het woord.  Ervaring leert dat vooral 55 plussers veel plezier beleven aan deze cursus. Zowel om oude foto’s te digitaliseren als om gewoon lekker creatief bezig te zijn met de computer. Maar ook mensen met webshops en andere ondernemers vinden het fijn om met Gimp te werken omdat je met Gimp totale controle hebt over je ontwerpen en fotobewerkingen, waarbij je niet vastzit aan vaste templates. Je kunt Gimp gratis downloaden van www.gimp.org. Deze cursus is gemaakt voor Gimp in combinatie met Windows. Je kunt Gimp ook installeren op Mac of Linux, technisch werkt dat iets anders, maar het programma zelf is vrijwel hetzelfde. Je kunt deze cursus daarom ook prima volgen als je met Gimp werkt op een Mac of op Linux.

 

Vervolgcursus

Als je nog meer wilt leren, kun je verder gaan met de Vervolgcursus deel 1 en de vervolgcursus deel 2 In de vervolg cursus gaan we dieper op de zaken in. Er komen nog meer leuke opdrachten waarmee je jouw Gimp skills kunt oefenen, meld jezelf aan voor de nieuwsbrief en je blijft op de hoogte..

 

Bonus

Ben je nieuwsgierig naar de bonus? Doorloop dan de hele cursus en mis vooral de laatste les niet 😉

 

Credits

In de lessen maak ik soms gebruik van afbeeldingen die ik niet zelf heb gemaakt. Deze afbeeldingen komen van Pixabay.com. Dit is een website waar je gratis stockfoto’s kunt downloaden. Ik ben Pixabay zeer dankbaar voor de grote hoeveelheid afbeeldingen om mee te werken.

 

Lessen op locatie en lessen voor grotere groepen

Online Gimptraining voor groepen is ook mogelijk, neem contact op met mariel@cursusgimp.nl voor vrijblijvende informatie over tijden en kortingsmogelijkheden.

Over de instructeur

Profielfoto

mariel

Mijn naam is Mariëlla Wassing en ik werd op 1 april 1966 geboren te Gouda. als peuter en kleuter tekende ik al veel en eenmaal op school kreeg ik vaak goede cijfers voor tekenen maar ook voor wiskunde. Dat bleek een prima combinatie voor het leren van grafische software. Ik kon op een gegeven moment een baan krijgen bij een reclame bedrijf als ik binnen enkele weken het programma Adobe Photoshop voldoende beheerste om mijn opdrachten uit te kunnen voeren. En dat is me gelukt zonder één enkele cursus of schooldag. Ik vond het werken met grafische programma's zo leuk dat ik ook met andere programma's van Adobe leerde werken. Tijdens mijn carrière in de grafische industrie leerde ik in de praktijk nog veel meer over digitaal beeld.  Ik vond het vooral leuk om mijn kennis door te geven aan de stagiaires die ik begeleidde van het Grafisch Lyceum en het Nimeto. Na mijn grafische werkzaamheden kon ik geen afscheid nemen van het fotoshoppen. Ik deed mee aan allerlei fotoshop wedstrijden om mijn skills te verbeteren, met succes! Maar omdat ik het Adobe pakket toch te duur vond voor thuisgebruik, zocht ik uiteindelijk een voordeliger alternatief.  En zo vond ik mijn nieuwe vriend: Gimp. Het afscheid  nemen van Adobe viel wel wat zwaar. Ik ontdekte dat er maar weinig Nederlandse handleidingen te vinden waren over het programma Gimp. Ik heb toen besloten om zelf wat YouTube tutorials te maken. Het spreekwoord: "Al doende leert men." is hier dan ook volledig op zijn plaats. De eerste reacties op mijn video's waren zo leuk dat ik besloot een complete cursus te schrijven.  En nog eentje, en nog eentje, en wie weet nog wel meer. Want vooral die leuke reacties geven mij dan weer de kick om nog meer leuke lessen te maken. Als ik niet bezig ben met het bewerken van afbeeldingen, dan vind je mij achter de schildersezel met kwast en olieverf, of wandelend in een natuurgebied, gewapend met mijn digitale camera.

Bekijk meer cursussen van mariel →

Cursusoverzicht

Introductie
Leer werken met Gimp Gratis 00:03:00
Hoofdstuk 1
Les 1.1 Wat zie je zoal in het Gimp venster? Gratis 00:06:00
Toets Les 1.1 16:39:00
Les 1.2 Een nieuw bestand openen en opslaan 00:11:00
Toets Les 1.2 16:39:00
Les 1.3 Een bestaand bestand openen 00:00:00
Toets les 1.3 16:39:00
Les 1.4 Over jpg, png, gif en tif 00:15:00
Toets les 1.4 16:39:00
Les 1.5 De Helpfunctie van Gimp 00:05:00
Les 2: Basis handelingen
Les 2.1 Hulplijnen en andere markeringen 00:09:00
Toets les 2.1 16:39:00
Les 2.2 Basiskennis selecteren 00:32:00
Toets les 2.2 16:39:00
Les 2.3 Verplaatsen-gereedschap en lagen 00:30:00
Les 2.32 De functie bijsnijden tot beeldinhoud Gratis 00:03:00
Toets les 2.3 16:39:00
Les 2.4 Basiskennis Penseel, Emmertje en Kleur 00:25:00
Toets Les 2.4 16:39:00
Les 2.5 Pixels, Millimeters & Resolutie 00:05:00
Toets Les 2.5 16:39:00
Les 2.6 Canvas of Afbeelding schalen/spiegelen 00:30:00
Toets les 2.6 16:39:00
Les 2.7 Knippen, kopiëren, Plakken, Draaien en Spiegelen 00:17:00
Toets les 2.7 16:39:00
Les 2.8 Tekst in Gimp 00:20:00
Toets les 2.8 16:39:00
Les 3: Foto bewerken
Les 3.1 Kleuren optimaliseren 00:10:00
Toets les 3.1 16:39:00
Les 3.2 Horizon rechtzetten 00:05:00
Toets les 3.2 16:39:00
Les 3.3 Grijswaarden 00:06:00
Toets Les 3.3 16:39:00
Les 3.4 Werken met filters 00:10:00
toets les 3.4 16:39:00
Bonus 00:00:00

Reviews

4.7

4.7
22 beoordelingen
 • 5 Sterren16
 • 4 Sterren6
 • 3 Sterren0
 • 2 Sterren0
 • 1 Sterren0
 1. basiscursus Gimp

  5

  Op een goede begrijpelijke manier uitgelegd.

 2. Al ziende GIMP leren

  4

  Het is leuk om om deze manier te leren. Eerst de stof doorlezen en dan nog kunnen zien via video’s hoe je te werk moet gaan.
  De lesstof kun je voor jezelf uitprinten en in een klapper doen, zodat je het later nog eens op kunt zoeken. Het zou wel prettig zijn als er een index was, waarin je snel een item kunt terugvinden , waar wat in welke les staat, want soms zie je door de bomen… Maar…heb je vragen en stel je ze via e-mail dan krijg je meestal zeer snel een antwoord terug, zodat je niet lang hoeft te wachten. Dat is een voordeel van deze werkzijze. Mijzelf is het vooral te doen om foto’s te kunnen bewerken en niet direkt om creatief met tekenen en verven aan de gang te gaan. Voor beide uitgangspunten is de basiscursus zeer geschikt, want je moet toch eerst de basale handelingen binnen het programma leren kennen en er vertrouwd mee raken. Daarna kun je dan nog beslissen of je verder wil gaan. het zou handig zijn als je dan een keuze had. Meer fotobewerking technisch of meer creatief met eigen ontwerpen.
  Al met al een goede keuze om kennis te maken met GIMP.

 3. Hele leerzame cursus

  5

  Voor mij was de Basis Cursus Gimp heel goed te volgen. Mijn manier van leren was: ik las eerst de theorie, daarna probeerde ik de oefeningen uit te voeren. Dan pas bekeek ik het video. En als laatste natuurlijk de toets! Mariella heeft een prettige en rustige stem om naar te luisteren. ze legde heel eenvoudig en kalm uit. Hierbij mijn complimenten voor haar en voor haar cursus

 4. prima cursus onder voortreffelijke leiding

  5

  De Basis Cursus Gimp is een uitstekende cursus onder een enthousiaste en zeer bij de cursist betrokken leiding. Mariella geeft de leerling het idee dat het haar werkelijk wat kan schelen of hij het begrepen heeft. Omdat het gebruik van de draagbare telefoon voor mij eigenlijk al te moeilijk is had ik aanvankelijk aarzeling. Het bezit van een tweede computerscherm stelde mij in staat alle beschreven en besproken handelingen simultaan mee te doen waardoor het leren aanmerkelijk vereenvoudigd werd. Ik heb de cursus bij al mijn bekenden aanbevolen

 5. aanbevolen

  5

  Mariel kan lastige handelingen eenvoudiger maken door haar lessen. de cursus is boeiend en je wilt meer weten. Dus op naar het vervolg. Dick

 6. Super om kennis te maken met GIMP

  5

  Stapsgewijs wordt alles aan je uitgelegd. Met daarbij altijd wat vragen over de stof die je hebt gelezen. En het aller leukste is natuurlijk dat je ook dingen gaat maken met GIMP. Bij elke les is er een opdracht die je met GIMP gaat maken. Verder is het duidelijk en overzichtelijk opgesteld. Ik heb met veel plezier aan deze cursus gewerkt.

 7. Erg Leerzam

  5

  Een leerzaam cursus en goed opgezet ik ga zeker een vervolg nemen maar eerst moet ik weten wat ik wil maken met Gimp
  dan kan ik daar een cursus op uitzoeken.
  Maar goede duidelijke uitleg en het geld meer dan waar echt een aanrader voor wiel met Gimp wil beginnen en ook als je al iets meer weet van Windows en foto programma’s
  Bedankt Mariel
  Op naar de volgende
  Groet Rien Aarden

 8. Boeiende cursus

  4

  Ik vond het een interessante en laagdrempelige cursus, nooit echt vervelend of saai . Ik ga zeker voor een vervolg.
  Ria

 9. Ontspannende en leerzame cursus

  5

  Het mooie van deze cursus is dat ik mij iedere keer nz het beėindigen van een leszo ontspannen en tevreden voelde. De duidelijke manier van uitleggen en het door mijzelf gekozen lestempo zijn daar mede de oorzaak van. De cursus heeft ook mijn creativiteit geprikkeld.

  Wim

 10. Fijne cursus

  4

  Dag Mariëlle,
  Ik heb het een fijne, erg verhelderend basiscursus gevonden. Vooral de structuur van lagen; dat snap ik nu. Het verhaal over dpi en ppi vond ik erg moeilijke stof (Les 2.5 en het artikel van Riny Weistra).
  Henk

  • Beste Henk
   Hartelijk dank voor de mooie review, de les over de bestandsgrootte is inderdaad pittig ik neem je opmerking ter harte en zal daar zeker op letten bij de eerstvolgende herziening van deze les.

   Mariel

 11. Een heel leuke en fijne cursus

  5

  Dag
  Marielle,
  Hartelijk dank voor de leuke, fijne en uitdagende cursus. De uitleg was goed, prettig om te volgen en leerzaam, ik heb er veel van genoten en geleerd door de heldere uitleg. Door de tussentijdse kleine oefeningen (uitdagingen), werd ik zelf gestimuleerd om de behandelde lesstof te herhalen en mee te denken over hetgeen wat per hoofdstuk uitgelegd was.
  Hartelijik dank hier voor,
  Groetjes en ga vooral door, Cristina

 12. Een echte aanrader deze Beginners cursus

  5

  Mariel je hebt die vijf sterren echt verdiend hoor voor deze Basiscursus Gimp.
  Engelengeduld heb je en een gave om iets duidelijk uit te leggen.
  De begeleiding was echt perfect in bijvoorbeeld als je vast zit en hoe je weer verder kunt.
  Ik prijs je nu nog niet verder de hemel in want ik kan jou hoe
  je bent als persoon en wat je allemaal kunt via Gimp niet missen,
  daarom ga ik nu door met de Vervolgcursus 1.
  Op dus naar de volgende uitdaging.
  🤗🤗 Een vrolijk Gimpgroet van Bea van Beckhoven-van der Schoot

 13. Dubbel resultaat

  4

  Met alle positieve reacties hierboven kan ik mij helemaal thuis voelen.
  Ongemerkt kan ik nu ineens ook beter omgaan met het programma Paint Shop Pro, dat ik lange tijd gebruikte, maar waarvan ik mij de helft nooit eigen kon maken, omdat de uitleg daarvan voor 100% in de Engelse taal was; zo wist ik echt niet wat ik precies allemaal kon doen met lagen en filters.
  Of ik ooit nog een nieuwere versie zou downloaden van Paint Shop Pro, dat betwijfel ik, want wat kan het nu eigenlijk meer dan Gimp? Weinig denk ik.
  Wel ben ik er van overtuigd dat ik op bepaalde lessen nog wel eens terug zag vallen, simpel omdat het korte termijn geheugen mij nog wel eens in de steek laat. Ik moet het zogezegd nog opslaan in mijn lange termijn geheugen, maar ik begrijp dat dit geen probleem is?
  Dank je wel voor het creëren van nieuw plezier.

  Jan van Tricht

 14. Prima cursus

  5

  Ik heb jaren geleden het boekje fotobewerken met Gimp van de consumentenbond gekocht. Maar ik mis toch een basis en ben hier nooit mee verder gegaan. Door middel van deze cursus lukt het mij wel om Gimp wat te doorgronden .Alles wordt duidelijk uitgelegd en je kunt zoveel herhalen als je wilt en daarmee wordt foto bewerken met Gimp een stuk leuker. Voor iedereen die wil gaan foto bewerken met Gimp kan ik deze cursus aanbevelen.

 15. Helder uitgelegd - geweldige compacte cursus

  5

  Ik heb op een leuke manier heel veel geleerd en ook het contact met de docent was prettig, nogmaals bedankt. Ik kom zeker nog een keer terug voor het vervolg.

  Veel succes nog verder! Bea

 16. leuke, aangename en duidelijke cursus

  4

  Wat een fijne cursus.
  Ik ben echt blij dat ik deze cursus gevolgd heb.
  Het zelf uitpluizen hoe het allemaal werkte was geen optie, ik raak nu niet meer gefrustreerd met het bewerken van de foto’s .
  Een echte aanrader !!!!

 17. Basiscursus Werken met Gimp

  5

  Leuke cursus, filmpjes zijn begrijpelijk, helder. Het ging niet altijd even makkelijk, maar dat kwam ook omdat ik met een Mac werk. Heel veel van opgestoken. Ik vind het leuk om foto’s te kunnen bewerken. Het is net het duwtje in de rug die ik nodig had een cursus Photoshop te gaan volgen met de STAP regeling.
  Met veel plezier heb ik de cursus gevolgd.

  • Dank voor de mooie review Richard. Zeker een goed idee om te starten met Gimp, het geeft je inderdaad vast een kleine voorsprong op het werken met Adobe Photoshop. je zult veel gereedschappen en handelingen herkennen. Net als het wennen omdat je werkt met een Mac, zul je op diezelfde manier even moeten wennen aan Adobe Photoshop, maar uiteindelijk zal het allemaal best lukken. Succes!

 18. Fijne cursus

  5

  Hallo Mariel,
  Ik had van te voren al veel gedaan met GIMP, door op youtube te kijken en met het filmpje ernaast dingen te maken. Maar nu eindelijk me eens de tijd genomen en gemaakt om deze cursus te doen. Ik moet zeggen ik heb ontzettend veel geleerd en ohja tuurlijk momentjes gehad. Voor iedereen aan te bevelen. Groet Germaine

  • Beste Germaine, het is heel leuk om te horen dat ook de gevorderde Gimp gebruiker nog “ohja” momentjes beleeft in mijn cursus.
   Fijn dat ik je die mocht bezorgen. Veel plezier verder met het werken met Gimp 🙂
   Mariel

 19. Mariel u bent geweldig

  5

  Bedankt voor het maken van deze fantastische cursus.
  Ik heb er veel aan gehad, en ben erg enthousiast over het programma.
  Ik heb zojuist de basiscursus afgerond, en heb meteen een vervolgcursus gekocht.
  Bedankt voor al uw tijd en moeite die er insteekt, om deze mooie cursus te maken.
  Ik kan niet wachten, tot er weer een cursus van u uitkomt

 20. Werken met GIMP

  5

  Beste Mariel,

  Met alle positieve reacties die je al hebt gekregen sluit ik mij volkomen bij aan. Voor mensen die nog twijfelen om met de cursus te beginnen doe het gewoon het is de moeite meer dan waard. Ik ben zelf niet computer deskundig en 66 jaar oud, maar zoals Mariel het uitlegt is het heel begrijpelijk om te leren werken met GIMP. En ik ga ook zeker nog de vervolg cursus volgen als ik daar aan toe ben. EEN ECHTE AANRADER.

 21. Top

  4

  Ik heb deze cursus met veel plezier gevolgd en heb er veel van geleerd.
  De uitleg gaat in een rustig tempo en dat maakt alles duidelijk te volgen.
  Absoluut een aanrader!

 22. Goede start om met GIMP te leren werken

  5

  Ik heb, als leek in de wereld van fotobewerking, veel basis vaardigheden geleerd. Wanneer je GIMP voor het eerst opent zie je door de bomen het bos niet meer. Nu heb ik daar enig zicht op en kijk uit naar vervolg cursussen.
  De stof wordt duidelijk gebracht met voldoende oefeningen.

  Als ervaren computer gebruiker moest ik soms wel door wat basis computervaardigheden heen. bv. hoe je bestanden opent en sluit etc. Wellicht een idee om die in een aparte cursus voor de absolute beginner onder te brengem

  • Beste Frank
   Dankjewel voor je uitgebreide reactie en mooie review, voor het werken met Gimp heb je inderdaad wel wat basiskennis van werken met een computer nodig. Maar spelenderwijs heb je ze toch onder de knie gekregen, begrijp ik. Ik ben trots op je volharding, de aanhouder wint uiteindelijk 🙂 Veel plezier met de vervolgcursus. Als je er niet uitkomt, vragen staat altijd vrij hoor!
   Mariel

© 2024 Mariella Wassing - Powered by Maatos