• Login
 • 0

  Geen producten in je winkelmand.

Dit ga je leren:

De basis van fotobewerking met GIMP.
De geheimen van het programma kennen.
Leer dit Photoshop-alternatief gebruiken.
Aan de hand van video's en opdrachten.

Leer eenvoudig werken met Gimp in deze basiscursus

Het programma Gimp is een grafisch programma dat prima dienst doet als gratis alternatief voor Adobe Photoshop. Je kunt het voor veel verschillende doeleinden gebruiken, zoals:

mogelijkheden na het volgen van de online cursus Gimp

…. en nog veel meer.

Daarnaast zijn er nog filters en plug-ins gratis te downloaden waarmee je je Gimp installatie kunt verrijken. In de vervolgcursus ga ik daar uitgebreid op in.

In deze beginnerscursus wordt je stap voor stap door het programma geleid d.m.v. het bekijken van korte video’s en het maken van kleine opdrachten. Hiermee leer je de basis van het programma Gimp. Bijna alle gereedschappen worden besproken. En er worden diverse handelingen uitgebreid uitgelegd.

 

Als je deze cursus hebt afgerond, kun je zelf…

 • werken met de meeste gereedschappen van Gimp,
 • je eigen foto’s eenvoudig verbeteren,
 • knippen en plakken,
 • een collage maken,
 • tekst en foto’s in een afbeelding zetten,
 • een eenvoudige digitale tekening maken,
 • en werken met rasters en linialen.

 

Waaruit bestaan de lessen Gimp?

Elke les heeft één of twee opdrachten om voor jezelf uit te voeren inclusief oefenfoto’s. De opdrachten mag je ter beoordeling opsturen maar dat is niet noodzakelijk.

Na elke les krijg je een aantal vragen om je kennis over de les te testen.

Heb je vragen? Stel deze dan in het Cursus forum. Of neem contact op met Mariel.

Ben je bijna door alle lessen heen, dan krijg je de Gimp beginner badge. Heb je alle lessen voltooid? Dan krijg je een certificaat als bewijs van deelname.

Wil je later nog eens kijken hoe een handeling ook alweer precies ging? Dan kan je altijd kosteloos weer inloggen bij Soofos en al het materiaal nog eens bekijken. Als er inmiddels een update is geweest, wordt het lesmateriaal aangepast. Als er updates of aanvullingen zijn, krijg je een mailtje ter notificatie.

 

Vervolgcursus

Als je nog meer wilt leren, kun je verder gaan met de vervolgcursus, deze is in de maak en komt ook hier op Soofos (de verwachting is dat deze in januari/februari klaar is). In de vervolg cursus gaan we dieper op de zaken in. Er komen nog meer leuke opdrachten waarmee je je Gimp skills kunt oefenen. Lees ondertussen gerust meer over het Photoshop-alternatief Gimp.

 

Lessen op locatie

Heb je iemand nodig die even met je meekijkt, of verder helpt als je bent vastgelopen? Bijvoorbeeld om die eerste paar lessen wat sneller door te komen. Neem dan contact op met Mariel via mariel@cursusgimp.nl voor een vrijblijvende prijsopgave. Ben je lid van een computerclub of andere vereniging of bedrijf ? Gimp-lessen of een Gimp workshop in groepsverband zijn ook mogelijk!

 

Credits

In de lessen maak ik soms gebruik van afbeeldingen die ik niet zelf heb gemaakt. Deze afbeeldingen komen van Pixabay.com. Dit is een website waar je gratis stockfoto’s kunt downloaden. Ik ben Pixabay zeer dankbaar voor de grote hoeveelheid afbeeldingen om mee te werken.

Over de instructeur

Profielfoto

mariel

Mariella Wassing Mariel, geboren op 1 april 1966, is een creatief in hart en ziel. Als kind altijd bezig met potloden en viltstiften, later werd daar houtskool, krijt en acrylverf aan toegevoegd. Totdat zij haar eerste computer kocht, uitgerust met een voorloper van het programma Paint. Daarmee maakte zij haar eerste pixel plaatjes, meer kon je er nog niet mee doen. Maar naarmate de tijd verstreek werden de grafische programma's steeds beter en ruilde Mariel haar potloden en verf in voor een computer met Corel Draw. En daarmee begon haar interesse voor alle programma's op het gebied van grafisch ontwerp. In een korte tijd leerde ze foto's bewerken met diverse programma's waaronder Adobe Photoshop en Gimp. En nu vind ze dat iedereen dat zou moeten kunnen, het is echt niet zo moeilijk als het lijkt.

Bekijk meer cursussen van mariel →

Cursusoverzicht

Introductie
Leer werken met Gimp Gratis 00:03:00
Hoofdstuk 1
Les 1.1 Wat zie je zoal in het Gimp venster? Gratis 00:06:00
Toets Les 1.1 00:15:00
Les 1.2 Een nieuw bestand openen en opslaan 00:11:00
Toets Les 1.2 00:10:00
Les 1.3 Een bestaand bestand openen 00:00:00
Toets les 1.3 00:10:00
Les 1.4 Over jpg, png, gif en tif 00:15:00
Toets les 1.4 00:10:00
Les 1.5 De Helpfunctie van Gimp 00:05:00
Les 2: Basis handelingen
Les 2.1 Hulplijnen en andere markeringen 00:09:00
Toets les 2.1 00:10:00
Les 2.2 Basiskennis selecteren 00:13:00
Toets les 2.2 00:10:00
Les 2.3 Verplaatsen-gereedschap en lagen 00:30:00
Toets les 2.3 00:10:00
Les 2.4 Basiskennis Penseel, Emmertje en Kleur 00:25:00
Toets Les 2.4 00:10:00
Les 2.5 Pixels, Millimeters & Resolutie 00:05:00
Toets Les 2.5 00:10:00
Les 2.6 Canvas of Afbeelding schalen/spiegelen 00:30:00
Toets les 2.6 00:10:00
Les 2.7 Knippen, kopiëren, Plakken, Draaien en Spiegelen 00:00:00
Toets les 2.7 00:10:00
Les 2.8 Tekst in Gimp 00:20:00
Toets les 2.8 00:10:00
Les 3: Foto bewerken
Les 3.1 Kleuren optimaliseren 00:10:00
Toets les 3.1 00:10:00
Les 3.2 Horizon rechtzetten 00:05:00
Toets les 3.2 00:05:00
Les 3.3 Grijswaarden 00:06:00
Toets Les 3.3 00:10:00
Les 3.4 Werken met filters 00:10:00
toets les 3.4 00:15:00

Reviews

4.8

4.8
5 beoordelingen
 • 5 Sterren4
 • 4 Sterren1
 • 3 Sterren0
 • 2 Sterren0
 • 1 Sterren0
 1. basiscursus Gimp

  5

  Op een goede begrijpelijke manier uitgelegd.

 2. Al ziende GIMP leren

  4

  Het is leuk om om deze manier te leren. Eerst de stof doorlezen en dan nog kunnen zien via video’s hoe je te werk moet gaan.
  De lesstof kun je voor jezelf uitprinten en in een klapper doen, zodat je het later nog eens op kunt zoeken. Het zou wel prettig zijn als er een index was, waarin je snel een item kunt terugvinden , waar wat in welke les staat, want soms zie je door de bomen… Maar…heb je vragen en stel je ze via e-mail dan krijg je meestal zeer snel een antwoord terug, zodat je niet lang hoeft te wachten. Dat is een voordeel van deze werkzijze. Mijzelf is het vooral te doen om foto’s te kunnen bewerken en niet direkt om creatief met tekenen en verven aan de gang te gaan. Voor beide uitgangspunten is de basiscursus zeer geschikt, want je moet toch eerst de basale handelingen binnen het programma leren kennen en er vertrouwd mee raken. Daarna kun je dan nog beslissen of je verder wil gaan. het zou handig zijn als je dan een keuze had. Meer fotobewerking technisch of meer creatief met eigen ontwerpen.
  Al met al een goede keuze om kennis te maken met GIMP.

 3. Hele leerzame cursus

  5

  Voor mij was de Basis Cursus Gimp heel goed te volgen. Mijn manier van leren was: ik las eerst de theorie, daarna probeerde ik de oefeningen uit te voeren. Dan pas bekeek ik het video. En als laatste natuurlijk de toets! Mariella heeft een prettige en rustige stem om naar te luisteren. ze legde heel eenvoudig en kalm uit. Hierbij mijn complimenten voor haar en voor haar cursus

 4. prima cursus onder voortreffelijke leiding

  5

  De Basis Cursus Gimp is een uitstekende cursus onder een enthousiaste en zeer bij de cursist betrokken leiding. Mariella geeft de leerling het idee dat het haar werkelijk wat kan schelen of hij het begrepen heeft. Omdat het gebruik van de draagbare telefoon voor mij eigenlijk al te moeilijk is had ik aanvankelijk aarzeling. Het bezit van een tweede computerscherm stelde mij in staat alle beschreven en besproken handelingen simultaan mee te doen waardoor het leren aanmerkelijk vereenvoudigd werd. Ik heb de cursus bij al mijn bekenden aanbevolen

 5. aanbevolen

  5

  Mariel kan lastige handelingen eenvoudiger maken door haar lessen. de cursus is boeiend en je wilt meer weten. Dus op naar het vervolg. Dick

© 2020 Mariella Wassing - Powered by Maatos