• Geen producten in je winkelmand.

 • Login

Dit ga je leren:

De basis van fotobewerking met GIMP.
De geheimen van het programma kennen.
Leer dit Photoshop-alternatief gebruiken.
Aan de hand van video's en opdrachten.

Leer eenvoudig werken met Gimp in deze basiscursus

Wat is Gimp precies?

Het programma Gimp is een grafisch programma waarmee je net als in Adobe Photoshop je foto’s kunt bewerken. Je kunt het voor veel verschillende doeleinden gebruiken, zoals

 • foto’s verbeteren
 • foto’s manipuleren (iets totaal anders maken dan de oorspronkelijke foto)
 • spelen met honderden filters voor creatieve afbeeldingen
 • digitaal tekenen
 • grappige of opvallende tekst effecten maken
 • afbeeldingen ontwerpen voor website, social media of drukwerk

…. en nog veel meer.

Vast een eerste tip:

Om eenvoudig te wisselen tussen het programma Gimp en de video’s in de cursus, kun je in Windows handig gebruik maken van de Windows toets op je toetsenbord. Op het moment dat je daarop drukt terwijl je een full screen video bekijkt, komt onderin de menubalk tevoorschijn zodat je op het Gimp icoontje kunt klikken. Zodra je de handeling hebt gedaan, klik je weer op het icoontje van je browser om terug te keren naar de video.

 

In deze beginnerscursus wordt je stap voor stap door het programma geleid d.m.v. het bekijken van korte video’s en het maken van eenvoudige opdrachten. Zo leer je in je eigen tempo de basis van het programma Gimp. Alle veelgebruikte gereedschappen worden besproken. En er worden diverse handelingen uitgebreid uitgelegd zoals knippen, plakken, draaien, spiegelen, tekst in een plaatje zetten, foto’s samenvoegen en een ansichtkaart maken.

 

Als je deze cursus hebt afgerond, kun je zelf…

 • werken met de meest gebruikte gereedschappen van Gimp,
 • je eigen foto’s eenvoudig verbeteren,
 • knippen en plakken, draaien en schalen
 • een eenvoudige collage maken,
 • tekst en foto’s in een afbeelding zetten,
 • een eenvoudige digitale tekening maken,
 • en werken met rasters en linialen.
 • kleuren verbeteren en zwart wit maken

 

Waaruit bestaan de lessen Gimp?

Elke les heeft één of twee opdrachten om uit te voeren inclusief oefenfoto’s. De opdrachten mag je ter beoordeling opsturen maar dat is niet noodzakelijk.

Na elke les krijg je een aantal vragen om je kennis over de les te testen.

Heb je vragen? Stel deze dan in het Cursus forum. Of neem contact op met Mariel.

Wil je later nog eens kijken hoe een handeling ook alweer precies ging? Dan kan je altijd kosteloos weer inloggen en al het materiaal nog eens bekijken. Als er inmiddels een update is geweest, wordt het lesmateriaal aangepast. Als er updates of aanvullingen zijn, krijg je een mailtje ter notificatie.

 

Voor wie is deze cursus geschikt?

Voor iedereen die wil leren werken met Gimp in de ruimste zin van het woord.  Ervaring leert dat vooral 55 plussers veel plezier beleven aan deze cursus. Zowel om oude foto’s te digitaliseren als om gewoon lekker creatief bezig te zijn met de computer. Maar ook mensen met webshops en andere ondernemers vinden het fijn om met Gimp te werken omdat je met Gimp totale controle hebt over je ontwerpen en fotobewerkingen, waarbij je niet vastzit aan vaste templates. Je kunt Gimp gratis downloaden van www.gimp.org. Deze cursus is gemaakt voor Gimp in combinatie met Windows. Je kunt Gimp ook installeren op Mac of Linux, technisch werkt dat iets anders, maar het programma zelf is vrijwel hetzelfde. Je kunt deze cursus daarom ook prima volgen als je met Gimp werkt op een Mac of op Linux.

 

Vervolgcursus

Als je nog meer wilt leren, kun je verder gaan met de Vervolgcursus deel 1 en de vervolgcursus deel 2 In de vervolg cursus gaan we dieper op de zaken in. Er komen nog meer leuke opdrachten waarmee je jouw Gimp skills kunt oefenen, meld jezelf aan voor de nieuwsbrief en je blijft op de hoogte..

 

Bonus

Ben je nieuwsgierig naar de bonus? Doorloop dan de hele cursus en mis vooral de laatste les niet 😉

 

Credits

In de lessen maak ik soms gebruik van afbeeldingen die ik niet zelf heb gemaakt. Deze afbeeldingen komen van Pixabay.com. Dit is een website waar je gratis stockfoto’s kunt downloaden. Ik ben Pixabay zeer dankbaar voor de grote hoeveelheid afbeeldingen om mee te werken.

 

Lessen op locatie en lessen voor grotere groepen

Online Gimptraining voor groepen is ook mogelijk, neem contact op met mariel@cursusgimp.nl voor vrijblijvende informatie over tijden en kortingsmogelijkheden.

Over de instructeur

Profielfoto

mariel

Mijn naam is Mariëlla Wassing en ik werd op 1 april 1966 geboren te Gouda. als peuter en kleuter tekende ik al veel en eenmaal op school kreeg ik vaak goede cijfers voor tekenen maar ook voor wiskunde. Dat bleek een prima combinatie voor het leren van grafische software. Ik kon op een gegeven moment een baan krijgen bij een reclame bedrijf als ik binnen enkele weken het programma Adobe Photoshop voldoende beheerste om mijn opdrachten uit te kunnen voeren. En dat is me gelukt zonder één enkele cursus of schooldag. Ik vond het werken met grafische programma's zo leuk dat ik ook met andere programma's van Adobe leerde werken. Tijdens mijn carrière in de grafische industrie leerde ik in de praktijk nog veel meer over digitaal beeld.  Ik vond het vooral leuk om mijn kennis door te geven aan de stagiaires die ik begeleidde van het Grafisch Lyceum en het Nimeto. Na mijn grafische werkzaamheden kon ik geen afscheid nemen van het fotoshoppen. Ik deed mee aan allerlei fotoshop wedstrijden om mijn skills te verbeteren, met succes! Maar omdat ik het Adobe pakket toch te duur vond voor thuisgebruik, zocht ik uiteindelijk een voordeliger alternatief.  En zo vond ik mijn nieuwe vriend: Gimp. Het afscheid  nemen van Adobe viel wel wat zwaar. Ik ontdekte dat er maar weinig Nederlandse handleidingen te vinden waren over het programma Gimp. Ik heb toen besloten om zelf wat YouTube tutorials te maken. Het spreekwoord: "Al doende leert men." is hier dan ook volledig op zijn plaats. De eerste reacties op mijn video's waren zo leuk dat ik besloot een complete cursus te schrijven.  En nog eentje, en nog eentje, en wie weet nog wel meer. Want vooral die leuke reacties geven mij dan weer de kick om nog meer leuke lessen te maken. Als ik niet bezig ben met het bewerken van afbeeldingen, dan vind je mij achter de schildersezel met kwast en olieverf, of wandelend in een natuurgebied, gewapend met mijn digitale camera.

Bekijk meer cursussen van mariel →

Cursusoverzicht

Introductie
Leer werken met Gimp Gratis 00:03:00
Hoofdstuk 1
Les 1.1 Wat zie je zoal in het Gimp venster? Gratis 00:06:00
Toets Les 1.1 00:15:00
Les 1.2 Een nieuw bestand openen en opslaan 00:11:00
Toets Les 1.2 00:10:00
Les 1.3 Een bestaand bestand openen 00:00:00
Toets les 1.3 00:10:00
Les 1.4 Over jpg, png, gif en tif 00:15:00
Toets les 1.4 00:10:00
Les 1.5 De Helpfunctie van Gimp 00:05:00
Les 2: Basis handelingen
Les 2.1 Hulplijnen en andere markeringen 00:09:00
Toets les 2.1 00:10:00
Les 2.2 Basiskennis selecteren 00:32:00
Toets les 2.2 00:10:00
Les 2.3 Verplaatsen-gereedschap en lagen 00:30:00
Les 2.32 De functie bijsnijden tot beeldinhoud Gratis 00:03:00
Toets les 2.3 00:10:00
Les 2.4 Basiskennis Penseel, Emmertje en Kleur 00:25:00
Toets Les 2.4 00:10:00
Les 2.5 Pixels, Millimeters & Resolutie 00:05:00
Toets Les 2.5 00:10:00
Les 2.6 Canvas of Afbeelding schalen/spiegelen 00:30:00
Toets les 2.6 00:10:00
Les 2.7 Knippen, kopiëren, Plakken, Draaien en Spiegelen 00:17:00
Toets les 2.7 00:10:00
Les 2.8 Tekst in Gimp 00:20:00
Toets les 2.8 00:10:00
Les 3: Foto bewerken
Les 3.1 Kleuren optimaliseren 00:10:00
Toets les 3.1 00:10:00
Les 3.2 Horizon rechtzetten 00:05:00
Toets les 3.2 00:05:00
Les 3.3 Grijswaarden 00:06:00
Toets Les 3.3 00:10:00
Les 3.4 Werken met filters 00:10:00
toets les 3.4 00:15:00
Bonus 00:00:00

Reviews

4.8

4.8
9 beoordelingen
 • 5 Sterren7
 • 4 Sterren2
 • 3 Sterren0
 • 2 Sterren0
 • 1 Sterren0
 1. basiscursus Gimp

  5

  Op een goede begrijpelijke manier uitgelegd.

 2. Al ziende GIMP leren

  4

  Het is leuk om om deze manier te leren. Eerst de stof doorlezen en dan nog kunnen zien via video’s hoe je te werk moet gaan.
  De lesstof kun je voor jezelf uitprinten en in een klapper doen, zodat je het later nog eens op kunt zoeken. Het zou wel prettig zijn als er een index was, waarin je snel een item kunt terugvinden , waar wat in welke les staat, want soms zie je door de bomen… Maar…heb je vragen en stel je ze via e-mail dan krijg je meestal zeer snel een antwoord terug, zodat je niet lang hoeft te wachten. Dat is een voordeel van deze werkzijze. Mijzelf is het vooral te doen om foto’s te kunnen bewerken en niet direkt om creatief met tekenen en verven aan de gang te gaan. Voor beide uitgangspunten is de basiscursus zeer geschikt, want je moet toch eerst de basale handelingen binnen het programma leren kennen en er vertrouwd mee raken. Daarna kun je dan nog beslissen of je verder wil gaan. het zou handig zijn als je dan een keuze had. Meer fotobewerking technisch of meer creatief met eigen ontwerpen.
  Al met al een goede keuze om kennis te maken met GIMP.

 3. Hele leerzame cursus

  5

  Voor mij was de Basis Cursus Gimp heel goed te volgen. Mijn manier van leren was: ik las eerst de theorie, daarna probeerde ik de oefeningen uit te voeren. Dan pas bekeek ik het video. En als laatste natuurlijk de toets! Mariella heeft een prettige en rustige stem om naar te luisteren. ze legde heel eenvoudig en kalm uit. Hierbij mijn complimenten voor haar en voor haar cursus

 4. prima cursus onder voortreffelijke leiding

  5

  De Basis Cursus Gimp is een uitstekende cursus onder een enthousiaste en zeer bij de cursist betrokken leiding. Mariella geeft de leerling het idee dat het haar werkelijk wat kan schelen of hij het begrepen heeft. Omdat het gebruik van de draagbare telefoon voor mij eigenlijk al te moeilijk is had ik aanvankelijk aarzeling. Het bezit van een tweede computerscherm stelde mij in staat alle beschreven en besproken handelingen simultaan mee te doen waardoor het leren aanmerkelijk vereenvoudigd werd. Ik heb de cursus bij al mijn bekenden aanbevolen

 5. aanbevolen

  5

  Mariel kan lastige handelingen eenvoudiger maken door haar lessen. de cursus is boeiend en je wilt meer weten. Dus op naar het vervolg. Dick

 6. Super om kennis te maken met GIMP

  5

  Stapsgewijs wordt alles aan je uitgelegd. Met daarbij altijd wat vragen over de stof die je hebt gelezen. En het aller leukste is natuurlijk dat je ook dingen gaat maken met GIMP. Bij elke les is er een opdracht die je met GIMP gaat maken. Verder is het duidelijk en overzichtelijk opgesteld. Ik heb met veel plezier aan deze cursus gewerkt.

 7. Erg Leerzam

  5

  Een leerzaam cursus en goed opgezet ik ga zeker een vervolg nemen maar eerst moet ik weten wat ik wil maken met Gimp
  dan kan ik daar een cursus op uitzoeken.
  Maar goede duidelijke uitleg en het geld meer dan waar echt een aanrader voor wiel met Gimp wil beginnen en ook als je al iets meer weet van Windows en foto programma’s
  Bedankt Mariel
  Op naar de volgende
  Groet Rien Aarden

 8. Boeiende cursus

  4

  Ik vond het een interessante en laagdrempelige cursus, nooit echt vervelend of saai . Ik ga zeker voor een vervolg.
  Ria

 9. Ontspannende en leerzame cursus

  5

  Het mooie van deze cursus is dat ik mij iedere keer nz het beėindigen van een leszo ontspannen en tevreden voelde. De duidelijke manier van uitleggen en het door mijzelf gekozen lestempo zijn daar mede de oorzaak van. De cursus heeft ook mijn creativiteit geprikkeld.

  Wim

© 2021 Mariella Wassing - Powered by Maatos