• Geen producten in je winkelmand.

  • Login

Bitdiepte wat is het en wanneer gebruik je dat in Gimp?

mariel
  | 
10 februari 2020

Met bitdiepte wordt de kleurwaarde van je afbeelding aangeduid. Hoe hoger de bitdiepte, des te meer mogelijke kleurwaardes. Je ziet het verschil in bitdiepte van een afbeelding vooral in kleurverlopen. Waar je bij een 8-bits afbeelding nog wel eens bending ziet (= onregelmatige strepen) in het verloop, zie je deze in een 16-bits veel minder en een 32 bits afbeelding zou hierin nog beter moeten presteren. Over het algemeen kun je stellen dat naarmate de bitdiepte hoger is, kleuren beter worden weergegeven.

Het woord bit diepte komt van een samenstelling van de worden “binary”en “depth” samen maakt dat bit depth = bit diepte.

Binary is de wiskundige term voor de formule van een bit. Een bit kan 2 waardes hebben, nl. 1 of 0. Een 8 bits afbeelding bevat 2 tot de macht 8 = 256 kleurwaardes.

  • 8 Bit: 256 kleuren
  • 16 Bit: 65.536 kleuren
  • 32 Bit: 16.777215 kleuren
bitdiepte- Gimp wat is dat?
Je vindt meer informatie hierover in het Engels in de Gimp docs online.

De nieuwste versie van Gimp werkt standaard met 32 bit afbeeldingen. Maar of een afbeelding geopend wordt als 8, 16 of 32 bits afbeelding, hangt af van de instellingen in de Gimp voorkeuren. Als je gebruik wilt maken van de beste kleurkwaliteit die Gimp je kan bieden, kies je voor 32 bit floating point. Daarbij kies je dan de “Linear light” kanaal codering.

Als je veel met afbeeldingen werkt die geschikt moeten zijn voor een snelle website, kun je beter kiezen voor een lagere bitdiepte. Want hoe lager de bitdiepte, des te kleiner zijn je bestanden. Je levert dan ook kwaliteit in, maar dit verschil zie je nauwelijks. Maak maar eens twee exact dezelfde afbeeldingen en zet er eentje om naar 8 bits (via het menu dat je hierboven ziet) en eentje op 32 bits. Vergelijk dan ook de bestandsgrootte eens. Je zult zien dat een 32-bits afbeelding een veel groter bestand is.

Als je een computer hebt met weinig RAM geheugen, kan je kiezen voor 8-bit integer precision. Op de website van docs.gimp.org wordt aanbevolen om daar dan de Perceptual Gamma (sRGB) kanaal codering bij te kiezen.

basis cursus Gimp

Is dit nog abracadabra voor je?

Artikel uit de categorie:
Gimp tips

0 Reacties op "Bitdiepte wat is het en wanneer gebruik je dat in Gimp?"

Geef een reactie op dit artikel

© 2022 Mariella Wassing - Powered by Maatos