• Geen producten in je winkelmand.

  • Log in

Darktable 4.6.0

mariel
  | 
25 december 2023

Voor iedereen die Darktable wil leren, of daar al uitgebreid mee werkt: Darktable 4.6.0 is uitgekomen op 21 december. Deze versie is direct in het Nederlands te downloaden en werkt prima. Als je een eerdere versie Darktable hebt geïnstalleerd, is het mogelijk om deze versie eenvoudigweg over de oude heen te installeren. Je moet dan alleen na installatie op een klein venstertje aangeven dat de database ge-update moet worden voordat je verder kunt.

Ben je al een doorgewinterder Darktable gebruiker, dan wordt geadviseerd om van de bestaande database eerst een back-up te maken voor je de nieuwere versie installeert. Just in case…

Ook geschikt voor de Cursus Darktable

De werking en user interface van deze versie verschilt nauwelijks van de vorige versies en daarmee kan ik met gerust hart zeggen dat de cursus Darktable op Cursusgimp.nl voldoende actueel blijft om het programma Darktable onder de knie te krijgen.

Installatie notities voor Mac gebruikers

Voor Mac gebruikers zijn er wat extra installatie notities te vinden op de “install” pagina van Darktable. Lees die vooral eerst even voordat je gaat installeren. https://www.darktable.org/install/#macos

Wat is er zoal veranderd?

Darktable is vooral op de achtergrond aangepast. Zo hier en daar is flink aan de snelheid gewerkt. En er is een module bijgekomen genaamd: Sigmoïde. Deze module kan worden gebruikt om het dynamische bereik van de scène uit te breiden of te verkleinen, zodat het past bij het dynamische bereik van het scherm.

In eenvoudiger termen betekent dit dat je bijv. het contrast kunt verhogen zonder extreem uitgebleekte vlekken te krijgen. Dat wilde ik natuurlijk even proberen, hieronder het resultaat. Dit is een foto van een versierd plafond met lampen. Je ziet het verschil vooral in de lampen. Het contrast is iets verhoogd zodat het patroon er beter uitspringt en de figuurtjes beter zichtbaar werden. Terwijl het licht van de lampen juist iets gedimd werden zodat de figuren meer aandacht krijgen dan de lampen.

voorbeeld gebruik van de module Sigmoïde in Darktable.

Er worden in de handleiding van Darktable wel wat voorwaarden genoemd voor het gebruik van deze module. Zo wordt aangegeven dat je deze module niet tegelijk moet gebruiken met filmische RGB of de Basiscurve. En er wordt geadviseerd eerst de midden tonen aan te passen indien nodig.

  1. Meer info over deze module vind je in de Darktable handleiding op deze pagina.
  2. Wil je meer weten over de verbeteringen in deze versie van Darktable? Klik hier.

Wil je graag meer leren over de werking van Darktable? Bekijk dan hier wat je zoal leert.

Artikel uit de categorie:
Darktable

0 Reacties op "Darktable 4.6.0"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Mariella Wassing - Powered by Maatos