Heb jij wel eens geprobeerd een flyer of folder te maken met Gimp? Dan zul je ongetwijfeld hebben gemerkt dat Gimp net als Adobe Photoshop niet in eerste plaats het ideale programma is voor het maken van een lay-out. Professionals gebruiken daarom het programma Adobe InDesign.
Ben je niet te porren voor een duur ontwerpprogramma waar je maandelijks of jaarlijks een flink bedrag voor moet neerleggen? Overweeg dan eens het programma Scribus.
Als je Scribus voor het eerst opent, zie je een eenvoudige vormgeving zonder toeters en bellen. Alle functionaliteit zit redelijk verstopt, daar moet je echt naar op zoek. Maar als je eenmaal weet waar je het vinden kunt, blijkt het programma toch heel wat in zijn mars te hebben.
Zo heb je de beschikking tot zeer uitgebreide mogelijkheden op het gebied van tekst opmaak en het uitlijnen van tekstvakken en afbeeldingsframes. Ook meerdere pagina’s maken met tekstframes die je kunt koppelen en inhoudsopgaves behoren tot de mogelijkheden.
Verder kun je met Scribus eenvoudig brochures maken en zijn er standaard templates voor bijvoorbeeld het opmaken van een drieslag gevouwen flyer.
Op dit moment gebruik ik Scribus vooral om bestanden in CMYK aan te kunnen bieden bij de drukker. Daarnee doe ik mijzelf eigenlijk te kort want Scribus heeft zoveel meer in zijn mars dan dat.
Scribus is net als Gimp Open source software en is daarom gratis te downloaden vanaf www.scribus.net.
Bekijk onderstaande video om een eenvoudige voorbeeld te zien van wat je kunt doen met Scribus, en hoe Scribus samenwerkt met Gimp.
3 Reacties op "Werken met Scribus en Gimp"
Geef een reactie op dit artikel
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Dag Mariel,
Ga je ook de cursus Scribus geven?
Groetjes
Rita
Ik denk daar zeker over na 🙂 Wellicht een korte introductie cursus, zodat je snel van start kunt met basis handelingen. Al doende leer je vanzelf de rest.