• Geen producten in je winkelmand.

  • Login

Darktable Winter Update

mariel
  | 
26 december 2021

Darktable komt elke winter met een update van het programma. Zo ook deze winter. Vanaf 24 december kun je nu Darktable 3.8 downloaden.

Wat is er nieuw in darktable 3.8?

Hieronder volgt een kleine opsomming van vernieuwingen en veranderingen in de nieuwe versie van darktable. De volledige tekst kun je in het Engels lezen. hier vindt je het blog op de website van darktable. (of vertalen met Google translate)

Nog niet in het Nederlands

Deze nieuwste versie is nog niet in het Nederlands vertaald, dus als je graag werkt met een Nederlandstalig programma, kun je het beste wachten op een volgende update. Ik doe mijn best om daarvan op de hoogte te blijven zodat ik het kan communiceren naar alle cursisten.

Sneltoets combinaties

Om darktable geschikt te maken voor het gebruik van midi- en gamecontrollers, moesten de sneltoetscombinaties aangepast worden. Op de website excuseren zij zich voor dit ongemak. Je kunt nu vrijwel alle functionaliteit van darktable bedienen met knoppen, schuifregelaars en joysticks, evenals het toetsenbord en de muis. Het nieuwe systeem is volledig getest en compatibel met de Behringer X-touch Mini-controller, maar zou (in meer of mindere mate) elk MIDI-apparaat moeten ondersteunen. De mogelijkheid om alle (nieuwe) sneltoetscombinaties te bekijken is gebleven met het indrukken van de letter H op je toetsenbord.

Canon CR3 ondersteuning

Canon CR3-bestanden worden nu volledig ondersteund door darktable. Zie de release-opmerkingen voor een volledige lijst met ondersteunde camera’s. 

Module bijsnijden en roteren opgesplitst in 3 losse modules

Deze module bestond voorheen uit één module met 3 verschillende bewerkingsmogelijkheden. In plaats van één module is er nu een:
1. Bijsnijden-module (crop) – het voordeel is dat bij retoucheren nu gebruik gemaakt kan worden van pixels buiten het bijgesneden venster.
2. Een orientatie module (orientation) waarin je je afbeelding horizontaal en verticaal kunt spiegelen.
3. De module voor roteren en perspectief (rotate and perspective) waar je je afbeelding kunt draaien en uitrekken in perspectief.

roteren en perspectief in darktable
Darktable rotate and perspective
Hulplijnen

Het is nu mogelijk om de hulplijnen aan te zetten via een knopje onder het Ontwikkelen venster. Je kunt ook de letter G in te toetsen op je toetsenbord. Om het type hulplijnen te veranderen moet je nog wel één van de 3 modules voor bijsnijden en roteren openen.

Nieuwe module: Diffuus of Verscherpen

De diffuse of verscherpen module gebruikt een gegeneraliseerd fysiek model om verschillende soorten diffusie te beschrijven, en kan door beeldmakers worden gebruikt om diffusieprocessen te simuleren of om te keren. Dit is zeker een onderwerp om eens een losse blog over te schrijven omdat het een redelijk technisch proces is. Een uitgebreide Engels gesproken video hierover kun je zien op Youtube.

Blurs

Er is nieuwe module bijgekomen voor het vervagen van een afbeelding daarin zijn drie soorten vervaging beschikbaar:
Lensvervaging: Simuleert een lensdiafragma met een configureerbaar aantal lamellen en bladkromming om synthetische bokeh te creëren.
Bewegingsonscherpte: Simuleert het effect van camerabeweging met een configureerbaar pad.
Gaussiaanse vervaging: Dit is niet echt een optische vervaging, maar kan worden gebruikt voor ruisonderdrukking of voor creatieve effecten met behulp van overvloeimodi.

Een diagram bovenaan de module toont de vorm van de vervagingsoperator (bekend als de puntspreidingsfunctie). De module verandert elk lichtpunt van de scène in een vlek in de vorm van de weergegeven vervagingsoperator.

Blur module Darktable

Histogram en scopes

De module Histogram heet voortaan Scopes. Je vindt het histogram standaard rechts bovenin het ontwikkelen venster. Je kunt op het eerste icoontje in dat venster klikken om andere weergaves op te roepen.

In de cursus Darktable leer je stap voor stap werken met het programma Darktable en is zeker een aanrader als je veel werkt met RAW bestanden. Ook als je erg veel foto’s maakt is het handig om te werken met darktable, omdat darktable je helpt met het archiveren van je afbeeldingen d.m.v. labelen en ster- en kleurenwaarderingen.

Artikel uit de categorie:
Darktable

1 Reacties op "Darktable Winter Update"

  1. Dag Mariel, Ik had gisteravond ontdekt dat de nieuwe versie er was. Meteen aan het werk gegaan, nu kan ik mijn raw foto’s bewerken. Prachtig.
    Jammer dat er geen Nederlandse versie is, maar ja nu het Engels maar beter leren. Bedankt voor je infomail.
    Groetjes Jos van den Boom

Geef een reactie op dit artikel

© 2022 Mariella Wassing - Powered by Maatos