• Geen producten in je winkelmand.

  • Login

NIK collectie

mariel
  | 
22 september 2019

Er was eens een filtercollectie die ooit heel lang geleden werd geïntroduceerd door Google…

Deze filtercollectie heette de NIK collection. Maar Google stopte op een gegeven moment met de service en ondersteuning van de NIK collection en DXO nam het stokje over. Je kunt nu op de website van DXO deze prachtige filtercollectie aanschaffen voor een eenmalig bedrag van € 149,00. en als je gebruik maakt van Adobe Photoshop zou ik dat ook zeker adviseren.  Maar als je de NIK filter collectie wilt gebruiken in combinatie met Gimp, is de “oude” collectie ook nog prima te gebruiken.

Handleiding:

Hieronder heb ik een handleiding gezet met de stappen die je op de juiste volgorde moet doorlopen om de NIK collectie te installeren en te koppelen met Gimp.

Eenmaal geïnstalleerd kan je de diverse onderdelen van de NIK filtercollectie openen vanuit Gimp. Daarna kan je de afbeelding bewerken in NIK en na bewerking komt de afbeelding weer netjes terug in Gimp. Je kunt dan kiezen of de bewerkte afbeelding als een nieuwe laag verschijnt, of de oude laag overschrijft (overigens niet aan te bevelen tenzij je heel goed weet wat je doet.)

NIK collectie voor Gimp voorbeeld
resultaat NIK collection toepassing
NIK collectie voor Gimp voorbeeld
origineel

NIK voor GIMP

Na wat speurwerk vanwege het feit dat het onderwerp weer helemaal hot was in de Gimp Nederland Facebook groep, heb ik het volgende gevonden:

Je kunt de NIK collectie nog steeds gratis downloaden. Dat is echter wel de oude collectie, welke naar mijn idee nog uitstekend werkt.  uiteraard doe je dat volledig op eigen risico. Want ook al heb ik de NIK collection ook gedownload via diezelfde link,  ik kan niet garanderen dat de link veilig is en/of blijft omdat deze geen onderdeel is van mijn eigen website. Voorzichtigheid is dus geboden. Even door de virusscanner halen kan nooit kwaad tenslotte.

Handleiding voor het installeren van de NIK collection 

Deze handleiding is overigens niet aan te raden voor beginnende computer gebruikers, je moet goed begrijpen wat je aan het doen bent, anders kun je hier beter even hulp bij vragen.

De NIK collection bestaat uit een aantal subprogramma’s, deze openen nadat je ze hebt opgeroepen in Gimp, vergelijkbaar aan de G’Mic filter.

Je moet Gimp echter wel even een handje helpen voordat het allemaal werkt. Als je deze stappen precies in deze volgorde uitvoert, moet het goed gaan.

  1. Bekijk eerst onderstaande video, gemaakt door mijzelf voor de te volgen stappen.
  2. Dan download je de NIK collectie via de link die onder de video staat.
  3. Vervolgens download je de shellout plugin via de Shellout afbeelding onder de video.
  4. Dan installeer je de NIK collectie zoals ik voordoe in mijn video. (LET OP: in de video laat ik zien hoe je Gimp moet koppelen tijdens de installatie van de NIK collectie, als je deze stap overslaat, gaat het niet lukken!)
  5. Daarna plaats je de shellout plugin in de pluginmap van Gimp

En  voila, de Nik collectie is geïnstalleerd en je kunt nu uitgebreid aan het experimenteren gaan met de vele mogelijkheden van deze filterset.

Vriendelijk verzoek:

Mocht je na het zien van dit blogbericht ontdekken dat de link naar de NIK collectie niet meer werkt, wil je dat dan melden via het contactformulier? bij voorbaat vriendelijk dank.

Disclaimer:

Let op!!! Het installeren van filters zoals deze is niet aan te bevelen voor mensen die niet vaak zelf software installeren. Je kunt dan beter in familie of vriendenkring even rondvragen of er misschien even iemand kan helpen. wil je het toch proberen? Het uitvoeren van deze tutorial is volledig op eigen risico, ik geef hier verder geen garantie op dat het werkt, ik laat alleen zien dat het bij mij werkt, en hoe ik dat heb gedaan. De rest moet je echt helemaal zelf doen. Als het niet lukt of er werkt iets niet meer goed, vraag dan hulp bij iemand met kennis van software installatie. Cursusgimp.nl is niet aansprakelijk voor het verkeerd installeren of fouten bij het installeren van alle software omtrent Gimp. Bekijk anders in ieder geval de video even om te zien of het er heel ingewikkeld uitziet, ziet het er voor jou uit als abracadabra? Laat het dan even door iemand anders doen.

Artikel uit de categorie:
plugins en filters

1 Reacties op "NIK collectie"

Geef een reactie op dit artikel

© 2022 Mariella Wassing - Powered by Maatos