• Geen producten in je winkelmand.

  • Login

Rubber Stempel plugin

mariel
  | 
2 februari 2020

Dit is een plugin waarmee je in een handomdraai een ronde stempel met je eigen tekst en eigen fonts in Gimp. Je vind de link op de website van gimplearn.net via onderstaande button. Helemaal onderaan deze post staat de instructie video en nog een tip voor Mac gebruikers. Werkt ook met Gimp 2.10.18.

Je kunt vanaf de website van gimplearn 5 verschillende versies downloaden van deze plugin. Voor gebruik in Gimp zijn alleen de eerste 4 geschikt. Ik heb de vierde versie gekozen omdat die gemakkelijk om te zetten is naar een penseel zodat je de stempel ook nog in diverse kleuren kunt gebruiken.
De werking is vrij eenvoudig.

1.Je plaatst het .py bestand in de plugin map. en de “distressed.png of jpg zet je in een map waar je het makkelijk terug kunt vinden.

waar vind je de plugin map in gimp

Je vind je plugins map via bewerken>>voorkeuren>>mappen>>plugins. Als je dan eerst klikt op (één van) de Url’s die in dit venster staan, klik je daarna op het “toon bestandslocatie” icoontje. (Als je de plugins niet ziet staan in “mappen” dan moet je nog even op het plusje klikken voor de tekst “mappen”.)

2. Vervolgens opent de map waar de plugin map zich bevind en daar kan je het .py bestand in plaatsen.

3.Daarna start je Gimp opnieuw op en je hebt de plugin geïnstalleerd.

4. Om de plugin te starten, open je een leeg bestand, of de afbeelding van de luchtpost envelop hieronder.

5. Dan ga je naar “python Fu” in de menubalk. Als je die eerder nog niet had, zou deze er na het installeren van deze plugin wel tussen moeten staan.

6.Vervolgens ga je naar “create new” en dan klik je op “rubber stamp”.

7. In het volgende venster vul je alle waardes in naar wens. Bijvoorbeeld zoals in dit voorbeeld::

vul het venster in van de python plugin rubber stamp

7a. Bij distress.png kun je op het icoontje achter het invulvenster klikken om het bestand te selecteren op je harde schijf.

7b. Bij Font kies je een mooi lettertype, dat is een kwestie van uitproberen. Sommige letters vallen te breed uit, sommige te smal.

7c. Top Arc text: de tekst die je wilt zien in de bovenste boog,

7d. Mid-Line Text is de tekst in het midden en

7e. Bottom-Arc text is de tekst in de onderste boog.

7f. De andere drie opties kun je mee experimenteren, als je de middelste optie op “JA” zet, kan je de gemaakte stempel eenvoudig met CTRL=A en CTRL+C Knippen en kopiëren om de stempel zodoende als (tijdelijk)penseel te kunnen gebruiken. De stempel verschijnt dan in de gereedschapsopties voor penselen.

8. Vervolgens klik je op “OK” en de plugin gaat aan het werk. Er worden lagen gemaakt met de benodigde tekst erin. Een kant en klare stempel wordt automatisch voor je gemaakt.

9. Je kunt nu de hele afbeelding selecteren met CTRL+A en vervolgens de afbeelding kopiëren met CTRL=C. De stempel verschijnt nu in het penselen venster als tijdelijk “Klembord” penseel – LET OP! Er staan er twee naast elkaar, je moet de tweede kiezen. De eerste heeft een wit vlak om het penseel (probeer het maar eens) de tweede heeft een transparante achtergrond. Je kunt hem nu in elk gewenste kleur in je afbeelding schilderen door met het penseel één keer te klikken per stempel. Probeer het maar eens met onderstaande afbeelding. (Deze kun je downloaden door rechts te klikken en kiezen voor “afbeelding opslaan als”)

oefen afbeelding om te downloaden

Voor het installeren van plugins op verschillende systemen, vond ik op Wikibooks nog een interessant pagina. Wel in het Engels. Via deze link: https://en.wikibooks.org/wiki/GIMP/Installing_Plugins .

Je kunt daar ook lezen hoe je een plugin kunt downloaden, unzippen en installeren voor Windows, Linux en Mac. Er staat ook een tip voor Mac gebruikers in voor het geval het niet lukt om de plugins map te vinden of te gebruiken. ik heb helaas geen Mac, dus ik kan dat verder niet controleren.

Is deze oefening nog iets te moeilijk voor je? Bekijk dan eens wat je zoal leert in de basiscursus voor beginners.

Artikel uit de categorie:
plugins en filters

3 Reacties op "Rubber Stempel plugin"

  1. dank je wel mariella het is ,dank zij jou, goede en duidelijke uitleg gelukt,groetjes vera

  2. Mariel het is gelukt bedankt voor alles
    groetjes

Geef een reactie op dit artikel

© 2022 Mariella Wassing - Powered by Maatos