• Geen producten in je winkelmand.

  • Log in

Afbeelding afdrukken op groot formaat?

mariel
  | 
11 november 2021

Met deze informatie voorkom je teleurstellingen

Stel je hebt een bestand op je computer, bijv. een zelf gemaakte foto. En je wilt die afbeelding laten afdrukken op groot formaat. Bijv. op een canvas of achter acryl glas. En nu wil je weten of je bestand groot genoeg is.

Check dan eerst de grootte van je bestand (de volgende uitleg is voor Windows):

Open de map met de afbeelding. Klik met je rechtermuisknop op het bestand. En klik in het volgende venster helemaal onderaan op “Eigenschappen”

Het volgende venster verschijnt:

In dit venster kun je zien hoe groot het bestand is. Dus hoeveel ruimte het inneemt op je harde schijf. In dit voorbeeld is dat 15,6 MB. Maar hieraan kunnen we nog niet zien wat het werkelijke formaat van de afbeelding is in pixels of centimeters. Klik daarom in ditzelfde venster op het tabblad Details (bovenin)

Nu krijg je meer informatie over je afbeelding. Je kunt nu de afmetingen zien van het bestand in pixels. In dit geval is dat 6016 x 4010 pixels. De resolutie is 300 dpi.

Staand of liggend?

Bepaal vooraf of je een staand, liggend of vierkant model wilt bestellen

Is de door jouw gekozen foto een staande afbeelding? Of vierkant? Kies dan ook een staande of vierkante canvas. Anders moet je er een flink stuk vanaf snijden om het passend te maken. Dat kan vaak in de geautomatiseerde programma’s van het online print bedrijf. Maar het is handig om van tevoren te bedenken dat wanneer je er een stuk af moet snijden, je afbeelding kleiner wordt en dan misschien niet meer voldoet aan de eisen van de drukker.

Bepaal het bestandstype

In het eerste venster van de eigenschappen van het bestand, kun je zien welk bestandstype of extensie je afbeelding heeft. Online drukkerijen werken het liefst met JPG, PDF of TIF bestanden.

Heeft jouw bestand een andere extensie (bijv. BMP of GIF) dan is het vaak zo dat het bestand niet geschikt is om te vergroten naar hele grote formaten. Een klein beetje vergroten kan natuurlijk wel. Met Gimp kun je deze bestanden wel openen en eventueel exporteren naar JPG, PNG, PDF of TIF

Voorbeeld maten ter vergelijking

In onderstaande tabel kun je zien hoe groot je afbeelding wordt als je het pixelformaat weet. De voorbeeldformaten zijn voor een staande afbeelding.

De uitdrukking dpi staat voor hoeveel puntjes er bij elkaar op een vierkante inch worden gedrukt. Hoe hoger dit aantal, des te scherper je print. De meeste drukkers hanteren 300 dpi voor een mooie scherpe afdruk tot A3 formaat. Boven A3 formaat zijn bestanden met een lagere dpi van 150 ook nog prima, maar er geldt nog steeds, hoe groter de bestandsgrootte, des te scherper je print.

Het formaat in mijn voorbeeld: 6016 x 4010 (liggend) of 4010 x 6016 (staand) is dus geschikt voor een haarscherpe afdruk op max. A3 formaat.


300 dpi1748 x 2480 px148 x 210 mm – A5
300 dpi2480 x 3508 px210 x 297 mm – A4
300 dpi3508 x 4960 px297 x 420 mm – A3
300 dpi4724 x 5906 px40 x 50 cm
300 dpi5906 x 8268 px50 x 70 cm
150 dpi2362 x 2953 px40 x 50 cm
150 dpi2953 x 4134 px50 x 70 cm

Zelf gemaakte foto’s beter niet zelf vergroten!

Als je zelf foto’s hebt gemaakt met je digitale camera, kun je deze natuurlijk bewerken met Gimp om bijv. ongewenste vlekken of objecten te verwijderen, of om de kleuren te veranderen of tekst toe te voegen etc.. Online drukkers hebben veel geavanceerdere software om afbeeldingen te vergroten. Als je de foto online hebt aangeboden en het online programma van de drukker geeft aan dat de afbeelding te klein is om af te drukken, dan is het niet verstandig om de foto in een programma als Gimp of Photoshop zelf te vergroten. Doe je dat wel, dan kan het resultaat teleurstellend zijn omdat een grafisch programma extra pixels moet genereren waardoor de afbeelding wazig kan worden.

Wil je toch een klein plaatje goed vergroten? Gebruik dan een goed grafisch programma zoals Adobe Photoshop of Gimp. In de basiscursus Gimp op deze website leer je veel meer over knippen, plakken, draaien en ook schalen en bestandsformaten. Het mooie is dat je Gimp helemaal gratis kunt downloaden.

Plaatjes van internet vergroten?

Heb je een plaatje van internet gedownload? Dan is de kans groot dat je deze afbeelding niet kunt afdrukken op groot formaat. Tenzij het allemaal niet zo scherp hoeft te zijn. Kijk even naar het volgende voorbeeld:

Het plaatje hieronder lijkt een redelijk mooi plaatje maar het is slechts 300 x 249 px . Als je in de tabel hierboven kijkt, is dat dus vele malen kleiner dan een A5 afdruk.

afdrukken op groot formaat

Voor de beeldvorming heb ik heb ik het plaatje afgedrukt op een A4 vel, en dan wordt het zo groot als je hieronder kunt zien:

erg klein plaatje

De afbeelding hieronder laat zien wat er gebeurt als je het plaatje toch op een A4 wilt afdrukken. Het wordt wazig en er verschijnen jpg-artefacten of blokjes. soms ook verkleuringen omdat er pixels worden gecreëerd die er niet waren, een soort toveren dus.

plaatje van 300 px vergroten

Wil je grote bestanden downloaden van internet? Ga dan naar website zoals Pixabay.com. Daar kun je hele mooie afbeeldingen downloaden om te gebruiken voor jouw persoonlijke prints.

Zoek je echt hele mooie afbeeldingen? Kies er dan voor om een afbeelding te kopen op een stockphoto website als Depositphotos.com


Kort gezegd:

Als je een afbeelding wilt afdrukken op groot formaat:

  • Check dan eerst het formaat van je bestand
  • Check ook de kwaliteitseisen van de drukker
  • Is jouw afbeelding te veel klein? Zoek een andere afbeelding
  • Hou er rekening mee dat jouw afbeelding een andere verhouding heeft dan de afdruk. Er zal dan horizontaal of verticaal een stukje afgesneden worden.
  • Kijk op de tabel om het bestandsformaat van jouw afbeelding te vergelijken met afdrukformaten in centimeters.
  • Vergroot je afbeelding niet zelf, laat dat aan de drukker over. Als zij zeggen dat het niet kan, dan kan het echt niet.

basis cursusgimp
Gebruik kortingscode GIMP25 voor 25% korting op alles
Artikel uit de categorie:
Gimp tips

1 Reacties op "Afbeelding afdrukken op groot formaat?"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Mariella Wassing - Powered by Maatos