• Geen producten in je winkelmand.

 • Log in

Voor wie is deze cursus geschikt?

Voor iedereen die al wat ervaring heeft met Gimp en de basiskennis al heeft. (Je kunt hier zien wat je leert in de basiscursus Gimp)  Ervaring leert dat vooral 55 plussers veel plezier beleven aan deze cursus. Om gewoon lekker creatief bezig te zijn met de computer. Maar ook mensen met webshops en andere ondernemers vinden het fijn om met Gimp te werken omdat je met Gimp totale controle hebt over je ontwerpen en fotobewerkingen, waarbij je niet vastzit aan vaste templates. Je kunt Gimp gratis downloaden van www.gimp.org.

 


 

Wat ga je zoal doen in deze cursus?

Selecteren op kleur: daarmee kan je een redelijk egaal kleurbereik zoals een blauwe lucht verwijderen achter  ingewikkelde vormen zoals takken. Inclusief onderstaande oefening. In deze oefening voeg je twee foto’s samen en geef je de boom een andere achtergrond.


Het voorgrond selectie gereedschap en het schaartje , hiermee gaan we een lieveheersbeestje veranderen van kleur door het lieveheersbeestje te selecteren op twee verschillende manieren. Ontdek met welke manier jij het liefst werkt.voorbeeld lieveheersbeestje


Selectie omkeren, opslaan  en maken van transparantie:

Hierbij is een oefening waarmee je een leuk tekst effect leert creëren. Zoals in de afbeelding hiernaast.

 

 


Het padgereedschap:

Hiermee maak je vectorlijnen, die altijd scherp zijn.

Je leert ook hoe je zo’n pad kunt bewerken en aanpassen. Om te oefenen ga je een autootje tekenen met vectorlijnen en een doolhof maken om te leren hoe je vectorlijnen kunt aanpassen.

Gimp autootje tekenendoolhof tekenen in Gimp


Verder krijg je uitleg over de passer, het vergrootglas en het pipetje

Daarbij hoort een lekkere pittige oefening waarin we een logo van Calvin Klein gaan nabouwen met een andere tekst. Vanwege copyrights laat ik deze alleen als voorbeeld zien binnen de les. Dus ben je nieuwsgierig? Doe dan vooral mee 😉

Je gaat leren hoe je objecten ten opzichte van elkaar, en van hulplijnen en selecties kunt uitlijnen. Met behulp van een leuke oefening die ik nu nog even niet verklap.

 


Het geïntegreerd transformeren gereedschap

Je gaat leren transformeren met o.a. het geïntegreerd transformeer gereedschap. Dat klinkt heel ingewikkeld maar eigenlijk is het een superhandige tool waarmee je kunt draaien, spiegelen, schuintrekken, hellen en verplaatsen, allemaal in één handeling.
En daarbij is een oefening waarbij je het beeldscherm van een laptop gaat vervangen voor een nieuw beeldscherm. (digitaal wel te verstaan ;-))

Naast het transformeren, oefen je hier ook het knippen en plakken, afbeelding toevoegen aan een andere foto. Kortom een hele leerzame oefening.

BONUS

De eerste les bevat een leuke Bonus. De Gimp cheatsheet, die je kunt downloaden als pdf om zelf uit te printen. Deze sheet bevat de meest gebruikte sneltoetscombinaties.

 

Over de instructeur

Profielfoto

mariel

Mijn naam is Mariëlla Wassing en ik werd op 1 april 1966 geboren te Gouda. als peuter en kleuter tekende ik al veel en eenmaal op school kreeg ik vaak goede cijfers voor tekenen maar ook voor wiskunde. Dat bleek een prima combinatie voor het leren van grafische software. Ik kon op een gegeven moment een baan krijgen bij een reclame bedrijf als ik binnen enkele weken het programma Adobe Photoshop voldoende beheerste om mijn opdrachten uit te kunnen voeren. En dat is me gelukt zonder één enkele cursus of schooldag. Ik vond het werken met grafische programma's zo leuk dat ik ook met andere programma's van Adobe leerde werken. Tijdens mijn carrière in de grafische industrie leerde ik in de praktijk nog veel meer over digitaal beeld.  Ik vond het vooral leuk om mijn kennis door te geven aan de stagiaires die ik begeleidde van het Grafisch Lyceum en het Nimeto. Na mijn grafische werkzaamheden kon ik geen afscheid nemen van het fotoshoppen. Ik deed mee aan allerlei fotoshop wedstrijden om mijn skills te verbeteren, met succes! Maar omdat ik het Adobe pakket toch te duur vond voor thuisgebruik, zocht ik uiteindelijk een voordeliger alternatief.  En zo vond ik mijn nieuwe vriend: Gimp. Het afscheid  nemen van Adobe viel wel wat zwaar. Ik ontdekte dat er maar weinig Nederlandse handleidingen te vinden waren over het programma Gimp. Ik heb toen besloten om zelf wat YouTube tutorials te maken. Het spreekwoord: "Al doende leert men." is hier dan ook volledig op zijn plaats. De eerste reacties op mijn video's waren zo leuk dat ik besloot een complete cursus te schrijven.  En nog eentje, en nog eentje, en wie weet nog wel meer. Want vooral die leuke reacties geven mij dan weer de kick om nog meer leuke lessen te maken. Als ik niet bezig ben met het bewerken van afbeeldingen, dan vind je mij achter de schildersezel met kwast en olieverf, of wandelend in een natuurgebied, gewapend met mijn digitale camera.

Bekijk meer cursussen van mariel →

Cursusoverzicht

BONUS! Gimp Cheat Sheet 00:02:00
Hoofdstuk 1
Les 1 Selecteren op kleur Gratis 00:18:00
Toets H1 les 1 Onbeperkt
Les 2. Schaartje of voorgrond-selectiegereedschap 00:13:00
Toets H1 Les 2 Onbeperkt
Les 3. Selectie omkeren/opslaan en transparantie selecteren Gratis 00:13:00
Toets H1 Les 3 Onbeperkt
Les 4. Fonts downloaden 00:05:00
Hoofdstuk 2
Les 1. Lijnen tekenen met het padgereedschap 00:30:00
Toets H2 Les 1 Onbeperkt
Les 2. Een bestaand pad bewerken Gratis 00:10:00
Toets H2 Les 2 Onbeperkt
les 3. Het pipetje 00:10:00
Toets H2 Les 3 Onbeperkt
Les 4. Het vergrootglas 00:05:00
Toets H2 Les 4 Onbeperkt
Les 5. De passer en de opdracht voor les 3,4 en 5 00:19:00
Toets H2 Les 5 Onbeperkt
Hoofdstuk 3
Les 1 Het uitlijnen gereedschap 00:20:00
Toets Hoofdstuk 3 Les 1 Onbeperkt
Les 2. Het geïntegreerd transformeer gereedschap 00:15:00
Toets Hoofdstuk 3 Les 2 Onbeperkt
Meer Gimp leren met korting? 00:00:00

Reviews

4.8

4.8
12 beoordelingen
 • 5 Sterren10
 • 4 Sterren2
 • 3 Sterren0
 • 2 Sterren0
 • 1 Sterren0
 1. Vervolgcursus Gimp Deel 1

  4

  Deze cursus is een mooi vervolg op de basiscursus. De uitleg in de video’s is heel duidelijk, maar daardoor denk je al snel dat je alles verwerkt hebt, tot je de oefeningen uitvoert. Dan wordt pas duidelijk dat je elke stap zorgvuldig moet uitvoeren of je bekomt iets totaal anders dan wat je verwacht had. “Oefening baart kunst” is hier ook het moto. Ik heb ook bemerkt dat ik aan mijn basiskennis moet werken.
  De testen na de lessen kunnen volgens mij nog beter : sommige vragen kan je onmogelijk correct beantwoorden omdat ze niet ter sprake kwamen in de les.
  Achteraf kan je de testen niet meer nalezen omdat de samenvatting sterk ingekort is, wat ik spijtig vind.
  Schoonheidsfoutje : in de Toets Hoofdstuk 3 Les 2 zijn enkele vragen niet volledig uitgeschreven.
  Ik vond het heel fijn dat vragen of opmerkingen heel snel beantwoord werden.

 2. 5

  Ik vond het heel goed
  Als er nog een cursus is wil ik die weer volgen
  Laat maar iets weten
  bedankt

 3. Vervolgcursus Gimp deel 1

  5

  Heel goed. Ik heb er veel bijgeleerd.

 4. aanbevolen

  5

  Deze cursus is een ontdekkingsreis door gimpenland. Met Mariella als uitstekende leuke gids.

 5. Zeker de moeite waard

  5

  Zeer leerzame cursus waar Mariel op een goede en (visueel) leerzame wijze je de paden laat volgen 😉 door het gebied Gimp. Echt een aanrader!! kan niet wachten op deel 2 en 3.

 6. Fijne vorm van werken

  5

  Het is mijn doel om op een prettige manier te leren om met Gimp te werken. De manier waarop Mariel deze cursussen opgezet heeft, past daar erg goed bij. Uitgebreide filmpjes tonen niet alleen het doel van de les, maar geven ook op een duidelijke manier de workflow in Gimp aan. Daarnaast veel oefenvoorbeelden en een systematische beschrijving in tekst van de activiteiten.
  Ik heb veel geleerd van deze lessen. De komende weken ga ik ze nog eens herhalen, nu om te leren om deze activiteiten ook met mijn tekentablet uit te kunnen voeren. Lastige handelingen worden zo erg simpel om door te nemen.
  Op naar de volgende cursus!

 7. 5

  Hele goede, verzorgde en mooie cursus, het wordt duidelijk uitgelegd en was goed te volgen. Ik ben blij dat ik het heb gedaan toch weer een hoop opgestoken van gimp.

  Dank je wel,
  Cristina

  • Vriendelijk dank voor de mooie review Christina, het is soms inderdaad een hele stap om ergens aan te beginnen. Maar als je er dan eenmaal mee bezig bent, valt het vaak toch best mee. Fijn dat je er iets van opgestoken hebt.
   Veel plezier met het programma Gimp!

 8. “Eerst zaaien dan oogsten”

  5

  Wat een goede begeleiding heb ik van je gekregen.
  Ik moet wel eerder om hulp vragen na drie dagen ploeteren ik begon op Wilbert te lijken maar dan met vierkante ogen.
  Ik wil graag doorgaan met de vervolgcursus deel 2
  Dank je wel Bea

  • Dankjewel voor de mooie review Bea 🙂
   Je bent een hartstikke goede leerling hoor, lekker volhouden zo!
   Ik kijk nu al uit naar je inzendingen van de volgende cursus. Na het zien van het resultaat is het steeds weer een mooie bevestiging dat iemand de oefening goed begrepen heeft.
   Student blij, ik ook blij, zo werkt dat bij mij.
   Succes!
   Mariel

 9. Stimuleert de creativiteit

  5

  Wat een aangename cursus! Mijn creativiteit heeft een boost gekregen. Op naar het vervolg!

  • Beste WJJ v Oijen, dank u wel voor deze mooie review, en fijn dat deze cursus een inspiratiebron mocht zijn. Daar doe ik het voor!
   Veel plezier met het werken met Gimp. Kijk gerust nog eens terug in de lessen om het zodoende als naslagwerk te gebruiken. U kunt onbeperkt blijven inloggen.

 10. Een goede manier om met Gimp te leren werken.

  5

  Hoewel mijn doel is om foto,s te bewerken is deze cursus erg leuk om te doen en je leert het programma goed kennen. En het grafische komt wellicht nog wel eens van pas.

  • Beste Luc, wederom dank voor je review, het kan nooit kwaad om een klein beetje grafisch onderbouwt te zijn, zelfs als je alleen foto’s wilt bewerken. Ik wens je heel veel plezier met de volgende cursus, daar zal jij je helemaal in kunnen vinden.

   Mariel

 11. De aanhouder wint.

  5

  Mariel, heel veel dank voor de goede begeleiding.
  Prettig dat je zo vaak kan herhalen als je wilt en dat zal ik nog wel nodig hebben.
  Toch durf ik het wel aan om aan de volgende cursus te beginnen.

  Hartelijke groeten,
  Hannie

 12. Op naar de volgende

  4

  Beste Mariëlla
  Als ik dan toch een suggestie mag doen om je cursussen nóg handzamer te maken, laat het dan deze zijn:
  bij het begin van elke cursus één download-map met al het lesmateriaal voor de komende hoofdstukken. In één pakket.
  Omdat ik pendel tussen verschillende computers zou dat alvast een frustratie minder zijn.
  Tot weldra,
  Griet Wens

  • Beste Griet
   Dank voor je mooie review. Ik heb je suggestie genoteerd als mogelijke optie voor een update in de toekomst, dankjewel daarvoor. Ik kan me voorstellen dat je bij het gebruik van meerdere computers inderdaad met één download een stuk sneller klaar bent.
   Mariel

© 2024 Mariella Wassing - Powered by Maatos