Als je een Gimp bestand gaat exporteren naar PNG krijg je een venster te zien met talloze instellingen waarvan je wellicht geen idee hebt waar ze voor staan.
In de basiscursus Gimp adviseer ik om deze instellingen gewoon op standaard te laten staan. Mocht je toch nieuwsgierig zijn? Ik heb het voor je uitgezocht en alle opties hieronder beschreven.
Instellingen voor het exporteren naar PNG punt voor punt
Interlace
Als je interlace aanzet, kan een afbeelding op een webpagina geleidelijk worden weergegeven terwijl deze wordt gedownload. Deze vorm van progressieve beeldweergave is vooral handig bij lage verbindingssnelheden. Omdat we steeds sneller internet krijgen, wordt interlace tegenwoordig nog maar weinig gebruikt.
Achtergrondkleur opslaan
Als je afbeelding transparante delen bevat, gebruiken internetbrowsers die geen transparantie ondersteunen de opgeslagen achtergrondkleur mits aangevinkt. Dit probleem komt tegenwoordig bijna niet meer voor dus deze optie wordt nauwelijks meer gebruikt. Standaard staat deze instelling aan. Je kunt de standaardinstelling gewoon laten staan.
Gamma opslaan
Gammacorrectie is de mogelijkheid tot corrigeren van verschillen in hoe computers kleurwaarden interpreteren. Als je deze optie aanvinkt wordt gamma-informatie van jouw pc in de PNG opgeslagen. Tenzij je duidelijk verschillen ziet bij het delen van je bestanden naar diverse soorten beeldschermen, kun je deze instelling uit laten staan.
Laagverspringing opslaan
PNG ondersteunt een offsetwaarde genaamd de “oFFs chunk”, die positiegegevens levert. Helaas werkt in Gimp de PNG-offsetondersteuning niet. Deze optie vink je daarom niet aan.
Resolutie opslaan
Sla met deze instelling de afbeeldingsresolutie op in ppi (pixels per inch). Staat standaard aan. Geadviseerd wordt om deze standaardinstelling te behouden.
Creatiedatum opslaan
Met deze optie wordt de creatiedatum opgenomen in de metagegevens van het PNG-bestand. Deze optie staat standaard aan.
Opmerking opslaan
Bij het aanmaken van een nieuw bestand kun je onder de geavanceerde instellingen een opmerking invullen. Standaard staat er “Created with Gimp”. Bij het exporteren naar JPG kun je deze opmerking terugvinden in de Afbeeldingseigenschappen. In Windows wordt de opmerking bij een PNG bestand niet weergegeven in de Afbeeldingseigenschappen. Wanneer je een PNG bestand opent in Gimp en je typt ALT+ENTER, dan verschijnt het venster voor afbeeldingsinfo. En dan zie je onder het tabblad “Commentaar” je opmerking wel. Er zullen dus zeker meer programma’s zijn die de meegestuurde opmerking wel weergeven of kunnen lezen.
Kleurwaarden opslaan van transparante pixels
Wanneer deze optie is ingeschakeld, worden de kleurwaarden opgeslagen, zelfs als de pixels volledig transparant zijn. Dit is alleen mogelijk wanneer je bestand uit één laag bestaat. Zodra je een bestand met meerdere lagen exporteert naar een bestandsindeling die maar één laag ondersteund, zoals bijv. jpg of png, kan Gimp de kleurwaarden in de transparante pixels niet behouden.
Deze instelling kon ik bij het testen van deze optie niet terugvinden in de bestandsinfo van Windows of van Gimp, maar dat wil niet zeggen dat deze gegevens dan ook niet opgenomen zijn in het bestand. Je kunt deze instelling naar mijn idee het beste op de standaardwaarde laten staan.
Pixelformaat
Met de instelling onder Pixelformaat kun je de Bytevolgorde configuraties veranderen. Als je niet op de hoogte bent wat dat precies doet met je afbeelding, kun je deze instelling het beste gewoon op automatisch laten staan. De uitleg hiervoor is erg technisch en voor de meeste mensen niet interessant.
Compressieniveau
Een PNG bestand is van oorsprong een licht gecomprimeerd bestandsformaat zonder kwaliteitsverlies. Als het comprimeren op een trage computer problemen oplevert, kun je deze instelling op een lagere waarde instellen.
Metadata bewaren
Als de afbeelding die je hebt geladen Exif-,XMP- IPTC en kleurprofiel gegevens bevatten, kun je middels deze instellingen beslissen of deze gegevens moeten worden behouden of niet. Let op: metadata kunnen informatie bevatten zoals je naam (computernaam) en bij foto’s de geografische gegevens van waar de foto genomen is. Terwijl de één die informatie liever niet deelt op internet, is het voor een ander soms zelfs verstandig om juist wel meta gegevens mee te geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan copyrights.
Standaardinstellingen opslaan
Klik hierop om de huidige instellingen op te slaan. In de laatste plaats kun je “Standaardinstellingen laden” gebruiken om de opgeslagen instellingen te laden.
Wil je meer weten over bestanden en bestandsformaten? In de basiscursus Gimp vertel ik je er alles over.
Wil je weten wat het verschil is tussen een png en jpg bestand? Bekijk dan de video hierover op YouTube. Het is al een iets oudere video, maar het principe is nog altijd hetzelfde.
0 Reacties op "Exporteren als PNG"